Rukomet

Fešta na Zametu! Riječki rukometaši se vratili u najviši rang – Premijer ligu!

Denis Frančišković

Foto M. ĐEKIĆ

Foto M. ĐEKIĆ

Zamećani su se na kraju pomalo revijalne utakmice začinjene s čak 78 golova našli jedan drugome u zagrljaju, klupko slavlja na centru igrališta jasno je emitiralo pobjedničke emocije



RIJEKA Mala fešta na zapadu grada za povratak nekad velikog kluba u elitu. Rukometaši Zameta očekivano su uvjerljivo pobijedili Split u golijadi i tri kola prije kraja osigurali povratak u elitni razred s predznakom Premijer liga.

Foto galerija: Rukomet: Zamet - Split Foto: Milan Đekić



Riječani su došli do šeste pobjede u posljednjih sedam ogleda, ukupno 17. za bijeg Umažanima i brzopotezni povratak među najbolje. Odnosno tamo gdje pripadaju. Po rejtingu kluba i tradiciji, bogatoj povijesti koju su gradili brojni olimpijci, a što je sve skupa bilo poprilično narušeno prošle sezone za brzi zaborav. S Kvarnera se zasluženo vidi ostatak Prve lige – jug, a zasluge, kao i uvijek u ovakvim situacijama, najviše pripadaju igračima. Sami su se za sve izborili, ali su imali i adekvatnu potporu struke na čelu s Mateom Hrvatinom i Igorom Saršonom te upravom koja je vukla prave poteze u pravo vrijeme.


Zamet – Split 42:36

Utakmica 20. kola Prve lige rukometaša – jug: Zamet – Split 42:36 (21:16). Centar Zamet. Gledatelja: 100. Suci: Kasunić i Nikolovski (obojica Karlovac).




ZAMET: Zena, Černeka 6, Vučko 5, Ogurlić 5, Islamović 2, Palačković, Tomljanović 3, Perić 2, Viskić, Kezić 4, Reljanović 4, Pikec 3, Golik 1, Klanac 4, Krapić, Perkov 3.


SPLIT: Bareta, Đapić, Ilić 5, Smoljo 11, Pavičić 3, Duran 1, Kalebić 8, Galić 6 (3), Caktaš, Poparić 2, Brkan.


Isključenja: Zamet 4 minute, Split 2 minute. Peterci: Zamet -, Split 3 (3).

Zamećani su se na kraju pomalo revijalne utakmice začinjene s čak 78 golova našli jedan drugome u zagrljaju, klupko slavlja na centru igrališta jasno je emitiralo pobjedničke emocije. Igrači su opravdali očekivanja, ali zakazali su gledatelji, pitanje zbog nevremena ili manjka zanimanja. Okupilo se njih tek stotinjak u pomalo “umirovljeničkom” ozračju kao da uopće nije riječ o utakmici velikog uloga.


Ima još baruta


– Dobro smo ušli u utakmicu, rano se dovojili i držali igru pod kontrolom. Ostvarili smo željeni cilj s kojim smo startali u kolovozu i matematički osigurali Premiejr ligu – kaže Damir Vučko, jedan od najboljih igrača Zameta. – Malo ćemo proslaviti i odmah kreću pripreme za najbolju ligu. Je li bilo teško? Pa ima dosta dobrih i nezgodnih momčadi, pogotova su zahtjevna gotovanja na kojima se sve momčadi žele dokazati protiv Zameta. No, dokazali smo se mi.


Već sada se treba okrenuti i budućnosti kluba. Dobre pripreme i organizacija uvijek su pola obavljenog posla.


– O budućnosti će više morati brigu voditi uprava, na nama igračima je da dajemo maksimum i dobro radimo. Od kada je ova uprva preuzela klub radi se jedna dobra priča. Uz ostanak ovih igrača i nekoliko kvalitetnih navijača vjerujem da ćemo zaploviti u dobrom smjeru. Mi stariji smo tu za pomoć klubu i mladima dok god nas klub bud trebao. Možemo pomoći iskustvom, a još u nama ima i baruta – dodaje Vučko.


Zamašnjak


Zamećani se tako vraćaju među najbolje iako se odmah po ispadanju činilo da će to biti popriličan zalogaj i zadatak. Perspektiva isprva nije bila obećavajuća, no uprava na čelu sa Željkom Jovanovićem te njegovim suradnicima Ivicom Lukanovićem i Aleksandrom Čupićem stvorila je zdrave temelje za brzi oporavak kluba i promociju u viši rang. Prošla sezona je sigurno dobra škola i opomena za sve u klubu, ova jako dobar zamašnjak za budućnost u kojoj mu kratkoročno treba stabilnost. Naravno i pojačanja za mirniju plovidbu Premijer ligom.


Na parketu bila je to jednosmjerna ulica s očitom razlikom u kvaliteti. Dvije riječke serije odvojile su Zamećane na 5:1 pa 12:6, dok su gostujući priključak držali Smoljo i Galić koji je sigurno izvodio sedmerce. U domaćim redovima sve je išlo na pogon Kezića i Černeke, igralo se praktički bez obrana s puno slobode u kreaciji i nadmetanju.


U drugom dijelu Zamet se novom serijom 5:1 odvojio na 26:17, Vučko je s dva gola u seriji odveo momčad na plus 11 (32:21). U nastavku bilo je mjesta za i atrakcije poput one za okruglo 40. gol u režiji Klanca.