Festival odgođen za 6. srpnja

Pod zvizdanom Croisette: Što nas čeka na 74. Cannesu

Dragan Rubeša

Na programu je i »Benedetta« Paula Verhoevena

Na programu je i »Benedetta« Paula Verhoevena

Pakleno ljetno izdanje svečano će inaugurirati najnoviji mjuzikl Leosa Caraxa »Annette« s Marion Cotillard i Adamom Driverom. Očekuje nas pravi ovogodišnji festivalski zvizdanCANNES – Iako je kanski kuratorski tandem Thierry Fremaux & Pierre Lescure rezolutno odbijao bilo kakvo online izdanje, zbog čega je njegova lanjska edicija otkazana, tretirajući Cannes kao kolektivno filmsko iskustvo koje ne priznaje nikakve maske i distance, ove godine ipak su pokleknuli pod pandemijskim pritiscima, odlučivši održati festival pod svaku cijenu. Pa makar to uključuje postavljanje laboratorijskog centra za brzo testiranje pored Palaisa, u kojem će necijepljeni novinari svakih 48 sati morati napraviti besplatni PCR jer je to jedina šansa da uđu na neku od projekcija, što je daleko radikalnija mjera od termoskenera koji su organizatori lanjske venecijanske Mostre instalirali na pristupima festivalskoj zoni.Pandemija je natjerala Cannes da prebaci tajming održavanja s tradicionalnog svibanjskog termina na pakleno ljetno izdanje, konkretnije, od 6. do 17. srpnja, koje će svečano inaugurirati najnoviji mjuzikl Leosa Caraxa »Annette« s Marion Cotillard i Adamom Driverom. Zato nam se čini da nam respiratori, ili u najboljem slučaju boce s kisikom, neće trebati zbog COVIDA-19, već zbog nedostatka zraka i dehidracije tijekom dugog stajanja u redu ispred festivalskih dvorana na užarenom kanskom suncu. Možda je Matanićev »Zvizdan« doista bio jedini komad koji je predstavio predugo odsutnu hrvatsku kinematografiju na jednom od recentnih kanskih izdanja. No pravi ovogodišnji festivalski zvizdan očekuje se izvan festivalskih dvorana, s užarenim nosevima engleskih i inih novinara, osim ako ih ne zaštiti pandemijska maskica.


 Festival otvara film »Annette« Leosa Caraxa

Festival otvara film »Annette« Leosa Caraxa


 


Snimljeni u jeku pandemije
Dobra je vijest da ovogodišnja kanska selekcija priziva njegove najbolje predpandemijske dane, što opasno ruši teoriju svih onih skeptika da se tijekom pandemije ništa nije snimalo. Jer, izuzev dva komada iz konkurencije čija se postprodukcija dogodila na samom početku pandemije, zbog čega je njihova festivalska promocija bila odgođena na neodređeno vrijeme, poput dugoočekivane nunsploatacijske lezbo ludorije Paula Verhoevena (šifra: »Benedetta«) i prvog komada Apichatponga Weerasethakula snimanog izvan Tajlanda, u kojem je taj bivši kanski laureat angažirao Tildu Swinton (šifra: »Memoria«), te novog Wesa Andersona kao jedinog autora čiji je najnoviji komad »The French Dispatch« prebačen s lanjskog otkazanog Cannesa na njegovo ovogodišnje izdanje, svi ostali filmovi iz natjecateljskog programa su friški da ne mogu biti friškiji, snimljeni u jeku pandemije.


 Iz filma "Memoria" Apichatponga Weerasethakula

Iz filma “Memoria” Apichatponga WeerasethakulaJedino je predsjednik žirija Spike Lee ostao isti koji je to trebao biti lani. Među najatraktivnijim komadima iz konkurencije, barem na papiru, valja izdvojiti novog Nadava Lapida (»Ahedino koljeno«), čiji je autor trijumfirao na jednom od recentnih izdanja Berlinalea (šifra: »Sinonimi«). Tu je i novi komad provjerene Mie Hansen Love (»Bergmanov otok«), te novi Justin Kurzel (»Nitram«), koji se u Cannesu afirmirao s brutalnim »Snowtownom«, prikazanim 2011. u sklopu paralelnog Tjedna kritike.


Novi naslovi


Tu je i novi komad čadskog sineasta Mahamata-Saleha Harouna (»Lingui«), motovunskoj publici poznatog po filmu »Daratt« (»Sezona suše«). Od francuskog autorskog tima iz konkurencije puno obećava novi komad Brune Dumonta (»France«) s Leom Seydoux, koji sondira frenetični život jedne televizijske zvijezde. A tu je i Norvežanin Joachim Trier (»Najgora osoba na svijetu«), čiji je »Oslo, 31. kolovoza« uvršten u jedno od ranijih izdanja Izvjesnog pogleda, te najnoviji film Seana Bakera »Red Rocket« čiji je »Projekt Florida« bio jedna od recentnih senzacija pankerskog off programa Quinzaine des Realisateurs.
A u Cannes se vraća i njegov miljenik Nanni Moretti (»Tre piani«), te Francois Ozon, koji je na lanjskom otkazanom festivalskom izdanju trebao predstaviti svoj prethodni komad »Ljeto ‘85« koji se trenutno nalazi u hrvatskoj kinodistribuciji, da bi ove godine predstavio u konkurenciji najnoviji komad »Tout s’est bien passe« (»Sve je dobro prošlo«). Ali i novi Asghar Farhadi (»Heroj«), poznat po berlinskom laureatu »Nader i Simin se rastaju«. U selekciju Ponoćne projekcije uvrštena je i najnovija Andrea Arnold (»Krava«), te dokumentarni debi Charlotte Gainsbourg posvećen njenoj majci (»Jane par Charlotte«), ali i novi komad korejskog autorskog radoholičara Hong Sang-Sooa (»Ispred tvog lica«) kojeg pandemija ne sprečava da snimi barem jedan film godišnje.
U sklopu Posebnih projekcija vidjet ćemo novi komad Brazilca Karima Ainouza »Mornar s planina«, u nas poznat po iznimnom filmu »Nevidljivi život Euridice Gusamao«, te novi doks Sergeja Loznice (»Babi Yar. Context«), ali i omnibus »Godina oluje« čije priče potpisuju Džafar Panahi, Antony Chen, Malik Vitthal, Laura Poirtas, Dominga Sotomayor i Joe Weerasethakul.