Filmska franšiza

Stigao novi nastavak popularnih Istjerivača duhova: spašavanje svijeta od drugog ledenog doba

Ervin Pavleković

Foto: Sony Pictures

Foto: Sony Pictures

Obitelj Spengler vraća se u kultni vatrogasni dom u New Yorku gdje su izvorni Istjerivači duhova razvili tajni istraživački laboratorij kako bi hvatanje duhova doveli na novu razinuJedni od onih filmova koji su postali dio popularne kulture zasigurno su i oni o istjerivačima duhova, što je dakako započelo prvim filmom “Istjerivači duhova” iz 1984. godine, zatim filmom “Istjerivači duhova 2” iz 1989. godine. U osamdesetim godinama, vremenu različitih političkih, tehnoloških te društvenih promjena, filmovi s elementima komedije, horora i fantastike, koji se problemski i tematski oslanjaju na paranormalno i nadnaravno, osvojili su publiku diljem svijeta, a glumci Dan Aykroyd, Bill Murray i Harolda Ramiss zacementirali su svoj zvjezdani status.Kao da trenutak u kojem se pojavljuje novi film o istjerivačima duhova “Istjerivači duhova: Ledena prijetnja” (“Ghostbusters: Frozen Empire”) nije mogao doći u boljem trenutku; baš onda kad i dalje vlada zanimanje za sličnim temama i filmovima koji naginju fantastičnome, posebice uzimajući u obzir veliki uspjeh serije “Stranger Things”.
Film je nastavak onoga iz 2021. godine, “Ghostbusters: Nasljeđe” i peti film u franšizi Ghostbusters, a u glavnim se ulogama pojavljuju: Paul Rudd, Carrie Coon, Finn Wolfhard, Mckenna Grace, Celeste O’Connor i Logan Kim, uz Billa Murraya, Dana Aykroyda, Ernieja Hudsona, Annie Potts i Williama Athertona u svojim ulogama iz ranijih filmova. Redatelj je Gil Kenan koji potpisuje scenarij zajedno s Jasonom Reitmanom.Radnja se odvija tri godine nakon događaja iz proteklog filma, kada se veterani Istjerivača duhova moraju udružiti sa svojim novim regrutima kako bi spasili svijet u New Yorku od smrzavajućeg boga koji želi stvoriti spektralnu vojsku. U novome filmu, prema najavi, obitelj Spengler vraća se tamo odakle je sve počelo – u kultni vatrogasni dom u New Yorku – kako bi se udružila s izvornim Istjerivačima duhova koji su razvili tajni istraživački laboratorij kako bi hvatanje duhova doveli na novu razinu. Ali kada otkriće drevnog artefakta oslobodi zlu silu, novi i stari Istjerivači duhova moraju udružiti snage kako bi zaštitili svoj dom i spasili svijet od drugog ledenog doba.


Film je zasad zaradio više od 117 milijuna dolara širom svijeta, što ga čini desetim najprofitabilnijim filmom 2024. godine, no nakon što dođe u svjetska kina, očekuje se i puno veća zarada.