Širenje klitopismenosti

Neobična radionica u riječkoj Filodrammatici: Isprintali 3D model – klitorisa

Kim Cuculić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Tema predavanja Karle Horvat Crnogaj je tehnološka popularizacija klitopismenosti, a cilj mu je upoznati sudionike s poviješću tematiziranja (i cenzure) klitorisaU riječkoj Filodrammatici održava se program »Širenje klitopismenosti u Rijeci«, koji se provodi kroz jedno predavanje i dvije radionice.


Tema predavanja Karle Horvat Crnogaj je tehnološka popularizacija klitopismenosti, a cilj mu je upoznati sudionike s poviješću tematiziranja (i cenzure) klitorisa, kao i sa znanstvenicama heroinama u borbi za žensko zadovoljstvo.


Budući da su sonogrami i 3D printeri doveli do toga da umjetnice diljem svijeta stvaraju radove nadahnute oblikom klitorisa, u Filodrammatici se održavaju radionice 3D printanja modela klitorisa pod vodstvom Marija Pavlića. Na radionicama polaznici mogu naučiti osnove rukovanja 3D printerom s gotovim modelima, a kući mogu ponijeti vlastiti primjerak 3D printanog klitorisa – u boji po odabiru.
U nedjelju 13. rujna od 18 do 20 sati radionicu »Ilustriranje klitorisa«, također u Filodrammatici, vodit će Tanja Blašković. Nove će spoznaje o klitorisu i njegovoj anatomiji u 3D formatu polaznici radionice moći ujediniti sa znanjima o ilustraciji kao načinu kojim se putem crteža ili slike komentira ili odražava duh vremena te koje su mogućnosti ilustracije kao političkog komentara suvremenih zbivanja i fenomena. Nastali radovi prezentirat će se u Klito-fanzinu.


Foto galerija: 3D printanje modela klitorisa u Filodrammatici Foto: Vedran Karuza


Predavanje i radionice dijelom su programa »Klitopismenost« koji se provodi već treću godinu, a tijekom ove godine, uz Zagreb, program se održava u Puli, u suradnji s inicijativom Proces queer te u Rijeci, uz podršku udruge Prostor Plus. Krajem rujna program će biti organiziran i u Čakovcu.


Projekt »Ženski životi glasnije« bit će održan u ponedjeljak 14. rujna od 18 sati u središtu Rijeke, a u fokus stavlja ograničenja koja proizlaze iz nevidljivosti ženskog iskustva, modulacije ženskog glasa te manipulacije sadržajem kojeg žene iznose – bilo narativnog, bilo tjelesnim nastupom.