MANDAT NA ČETIRI GODINE

Kanal Ri traži direktora, evo tko se javio na natječaj

Damir Cupać

SNIMIO SERGEJ DRECHSLER

SNIMIO SERGEJ DRECHSLERRIJEKA – Nakon što je istekao četverogodišnji mandat direktoru Kanala Ri Ivanu Jerčinoviću, raspisan je natječaj za prvog čovjeka ove regionalne televizije, a na koji se uz Jerčinovića javila i nekadašnja direktorica Ivanka Šimunović. Odluku tko će u sljedeće četiri godine biti direktor donijet će Skupština Kanala Ri, a kakva će ona biti, teško je u ovom trenutku predvidjeti. Naime, donedavno je Jerčinović imao podršku većinskih vlasnika, a to su Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka.


Ali nekadašnja direktorica Ivanka Šimunović, koja se pamti po tome da je bila na čelu Kanala Ri kada je ova regionalna kuća završila s velikim financijskim dubiozama koje su rezultirale predstečajnom nagodbom, teško da bi se na natječaj javila da joj netko nije signalizirao da to učini. Predugo je ona u ovoj regionalnoj medijskoj kući da ne bi znala odigrati zakulisnu igru koja se sve donedavno nije očekivala budući da je Jerčinović imao nepodijeljenu podršku Korza 16 i Adamićeve 10.


Prevedeno na svima razumljiv jezik – novi-stari direktor ili nova direktorica bit će ili onaj koji ima podršku Grada Rijeke, ili ona koja ima podršku Primorsko-goranske županije. Grad Rijeka ima najveći suvlasnički udio (28,45 posto), a slijedi Primorsko-goranska županija (27,61 posto).
U vlasničkoj strukturi je niz tvrtki kao što su Jadranski galenski laboratorij, PIK, Novotehna, Zambelli, Rijekatekstil Domus, BKS banka… Znači novi prvi čovjek bi mogao biti izabran preglasavanjem kojemu će prethoditi lobiranje, a što nikako nije dobro jer su mediji i te kako pogođeni krizom zbog pandemije koronavirusa.


Kanal Ri imao je tijekom prošle godine velikih financijskih problema koji su rezultirali nezadovoljstvom radnika zbg kašnjenja plaća. Stvari su se tijekom ove godine donekle stabilizirale, ali izbor direktora ili direktorice bit će svakako test i za Kanal Ri i za vlasnike jer je riječ o odluci rezultat koje će biti trasiranje poslovne politike u sljedeće četiri godine.