En primeur

FOTO U Boškincu uprizoreno – čudo iz kamena: Fantastični paški sir i gastro poezija čudesnog otoka Paga

Edi Prodan

Foto Eugen Rebernišak

Foto Eugen Rebernišak

Nakon premijernog kušanja sireva, Boris Šuljić i chef Boškinca Matija Bregeš osmislili su i realizirali niz jedinstvenih jela

Paški sir je otvorio novu stranicu budućnosti, Udruga proizvođača paškog sira je u Novalji, u Boškincu, kultnom restoranu Borisa Šuljića ispisala jako važnu epizodu koja će u povijesnici jednog od najboljih hrvatskih sireva imati jako važnu ulogu. Organizirali su naime prvi En primeur, premijeru prvih ovogodišnjih paških sireva.


Kako je istaknuo sam Šuljić u pojašnjavanju zbog čega En primeur – otok Pag je u ovo doba godine najzanimljiviji u gastronomskom smislu jer je to vrijeme mladog paškog sira, janjetine i paške skute. Iako je dakako Šuljić pravi gastronomski guru, ovog zanimljivog događaja koje kreće u ispisivanje nove stranice paške gastronomije, ne bi bilo bez Martine Pernar Škunca, predsjednice Udruge paškog sira, osobe istinski velike vizionarske snage koja beskrajno ponizno prihvaća povijesnu datost koja itekao slavi i ponosi se paškim sirom, ali mu želi dati i jednu mnogo, mnogo važniju ulogu u budućnosti. Važna stepenica u tome je i En Primieur.


Foto Eugen Rebernišak


– Sretna sam što smo organizirali prvi En primeur mladog paškog sira i na taj način napravili pravi gastro show. K tome, svi smo s nestrpljenjem iščekivali prvi ovogodišnji sir. Da, naravno, prvenstveno stoga kako bismo osjetili njegovu kakvoću, ali i zbog toga jer je većina od nas lani vrlo rano – ostala bez sira! Sretna sam i zbog toga što je Boris objeručke prigrlio moju ideju o premijeri prvih ovogodišnjih paških sireva, sezona 2024. Bez njegovog angažmana, ideja nas proizvođača teško bi se realizirala. Pag je sad i najinteresantniji u tom gastronomskom smislu jer je vrime od mladog sira, skute i janjetine, istaknula nam je Pernar Škunca.


Foto Eugen Rebernišak


Nakon premijernog kušanja sireva, Boris Šuljić i chef Boškinca Matija Bregeš osmislili su i realizirali niz jedinstvenih jela od skute, sira, janjetine, ovčetine…svega onog najboljeg što Pag nudi. Složili su jedinstveni paški menu s čak 15 slijedova koji će svakako postati osnovom za niz varijacija autohtonih paških menua.


Oduševljenje Martine Pernar i Borisa Šuljića, dijeli i Marina Šćiran, direktorica TZG Novalje koju i inače karakterizira velika želja za maksimalnom valorizacijom posebitosti, u svakom smislu, osebujnog otoka.


Foto Eugen Rebernišak


– Proizvođači su izložili prve mlade paške sireve, a Boškinac je spremao delikatese od paške ovce, sira, janjetine, skute i sirutke. Čista esencija Paga! Ali, ono što me također veseli, bio je to izvrstan uvod u novu gastronomsku priču koja nam tek slijedi u travnju. Ceh ugostitelja Novalje i TZG Novalje najavljuju dolazak MarsOvce! Biti će to hommage autohtonoj domaćoj ljubimici čiji će proizvodi biti u potpunosti prezentirani na istoimenoj manifestaciji! Bljak i Mljac stol, sve najbolje i ono malo manje najbolje biti će prezentirano kroz sve što ta vjekovna hraniteljica Paga ima: sir, meso, iznutrice, sirutku, skutu… Priču ćemo ponuditi kako stručnij javnosti, tako i, na našem središnjem gradskom trgu, svima koji se žele upoznati s istinskom paškom gastronomijom, objašnjava nam Šćiran.


Foto Eugen Rebernišak


Mi se pak u danu koji je slavio mlade paške sireve vraćamo Martini Pernar i priči o paškom siru.


– Ponajprije, želim se zahvaliti svima koji su došli u Boškinac. Vrijednim ljudima, članovima Udruge proizvođača paškog sira koja se bavi zaštitom i promocijom paškog sira i nositelj je oznake njegove izvornosti. Imali smo priliku kušati mladi sir šest proizvođača, polovice od broja koja inače čini Udrugu. To su Paška sirana, sirane Gligora i Mih, te OPG-i Branimir Čemeljić, Franjo Zubović i Tomislav Vidas. Sad je vrijeme proizvodnje paškog sira, skute i janjetine. Vrijeme kad paški ovčari i sirari imaju najviše posla jer bez obzira na sve vremenske i životne okolnosti moraju pomusti ovce dvaput dnevno, ujutro i navečer što je sve samo ne lagani posao, zaključuje Pernar Škunca.


Kad je riječ o paškom siru, kako to uvijek i naglašava Martina, riječ je o esenciji Paga, o proizvodu s predivnom pričom, pričom o otoku na kojem raste tek aromatično bilje, a proizvodi se jedan od najboljih ovčjih sireva na svijetu. Uostalom, osim što je te tvrdnje potvrdila struka, na sireve najsenzibiliranijih nepca na svijetu, potvrdila je primjerice i – Italija. Na nedavnom sajmu turizma u Napulju na kojem je Hrvatska bila zemlja partner, večera s okusima Zadarske županije imala je i nemali udio – paškog sira. Tom je prigodom oduševio Talijane, što, zahvaljujući njihovoj tradiciji kako u proizvodnji tako i konzumaciji sireva, nije ni najmanje lagan posao.


Foto Eugen Rebernišak


Paški sir je u Novalji otvorio novu stranicu puta koji ga vodi na sam tron hrvatskih gastronomskih posebnosti. Fine nadgradnje koja i najjednostavnijim, “najobičnijim” jelima daje – uzvišenu notu. Savršenstva što stvara čudesna paška ovca. Silno skromno biće koje hraneći se, naizgled kamenom i samo njoj poznatim skrovištima rijetkih vlati aromatičnog bilja, stvara jedan od najboljih svjetskih sireva.


Baš – čudo iz kamena.