Klimatske promjene

OTAPANJE ARKTIKA Ovogodišnji srpanj bio je treći najtopliji u povijesti

Slavica Mrkić Modrić

Pixabay.com

Pixabay.com

Temperature na Arktiku bile su znatno iznad prosjeka duž Sjevernog morskog puta, odnosno uz sjevernu obalu Sibira, kao i nad Kanadskim arhipelagomCopernicus, vodeće promatranje Zemlje Europske unije, koje djeluje putem šest tematskih službi: atmosfera, more, kopno, klimatske promjene, sigurnost i izvanredne situacije, te dostavlja operativne podatke i usluge pružajući korisnicima pouzdane i ažurirane informacije vezane uz naš planet i njegovo okruženje u redovnom mjesečnom biltenu o klimatskim promjenama u kojima se izvještava o promjenama uočenim u globalnoj površinskoj temperature zraka, morskom ledenom pokrivaču i hidrološkim varijablama kaže – na globalnoj razini, bio je to treći zabilježeni najtopliji srpanj.


Svi podaci temelje se na računalno generiranim analizama koristeći milijarde mjerenja sa satelita, brodova, zrakoplova i meteoroloških stanica širom svijeta.


A podaci za koje su zaslužne Služba za klimatske promjene Copernicus/ECMWF i Služba za klimatske promjene Copernicus (C3S), koju provodi Europski centar za vremenske prognoze srednjeg dometa kažu da je globalno gledano, protekli srpanj, bio treći najtopliji srpanj zabilježen, nakon 2016. i 2019. godine.
Nadalje, količina arktičkog morskog leda za srpanj 2020. bila je jednaka prethodnom srpnju, odnosno blizu 27% ispod prosjeka razdoblja 1981-2020. Temperature na Arktiku bile su znatno iznad prosjeka duž Sjevernog morskog puta, odnosno uz sjevernu obalu Sibira, kao i nad Kanadskim arhipelagom.


U Europi su temperature bile ispod prosjeka na sjeveru i iznad prosjeka na jugu, a temperature na jugozapadu dosezale su skoro rekordne temperature tijekom toplotnog vala krajem mjeseca.