Veliko istraživanje

Konzumacija prerađenog mesa bitno povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti, neprerađeno meso je sigurno

P. N.

Foto: iStock

Foto: iStock

Znanstvenici su otkrili kako je konzumacija od 150 grama ili više prerađenog mesa tjedno povezana s 46 posto većim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i 51 posto većim rizikom od smrti od onih koji nisu jeli prerađeno meso



Globalno istraživanje vođeno od strane kanadskog Hamilton Health Sciencesa (HHS) otkrilo je direktnu vezu između konzumiranja prerađenog mesa i povećanog rizika od kardiovaskularnih bolesti. Ista studija nije pronašla sličnu vezu s neprerađenim crvenim mesom ili peradi.


Istraživanje je obuhvatilo 134.297 ljudi iz 21 zemlje na pet kontinenata i u njemu su se pratili podaci o konzumaciji mesa i kardiovaskularnim bolestima.


Nakon praćenja sudionika gotovo desetljeće, znanstvenici su otkrili kako je konzumacija od 150 grama ili više prerađenog mesa tjedno povezana s 46 posto većim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i 51 posto većim rizikom od smrti od onih koji nisu jeli prerađeno meso.




Međutim, istraživači, čije rezultate prenosi Sci Tech Daily, su također otkrili da umjerena razina konzumacije neprerađenog mesa ima neutralan učinak na zdravlje.


The Prospective Urban Rural Epidemiology (PURE) je pokrenut 2003. godine i prva je studija koja pruža informacije o povezanosti unosa neprerađenog i prerađenog mesa sa zdravstvenim ishodima iz zemalja s niskim, srednjim i visokim dohotkom na u 21 zemlji.


Autori vjeruju da dodatna istraživanja mogu poboljšati trenutno razumijevanje odnosa između konzumacije mesa i zdravstvenih rezultata. Primjerice, nije posve sigurno što su sudionici studije s nižim unosima mesnih proizvoda jeli umjesto mesa i da li se kvaliteta te hrane razlikovala među zemljama.


Zamjene za hranu u kojima nema masnoće mogu imati implikacije u daljnjem tumačenju povezanosti između konzumacije mesa i zdravstvenih rezultata. Ipak, autori studije vjeruju da njihovi nalazi ukazuju na to da treba poticati ograničavanje unosa prerađenog mesa.