Predstavljeno

LJETO U RIJECI Evo koja događanja nas očekuju na Trgu Riječke rezolucije

Robert Šimonović

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Dramske, plesne i lutkarske predstave, stand-up nastupi, klasični koncerti – sve nas to očekuje ovog ljeta na riječkom trgu



RIJEKA – Široka lepeza događanja, u sklopu programa »Ljeto u Rijeci«, predstavljena je na konferenciji za medije, na Trgu Riječke rezolucije. Dramske, plesne i lutkarske predstave, stand-up nastupi, klasični koncerti – sve nas to očekuje ovog ljeta na istaknutom riječkom trgu.


– Poznato nam je da pandemijske okolnosti nisu baš bajne u kućama, odnosno u zatvorenom prostoru, pa smo pokušali pronaći način da program u cijelosti iznesemo na otvorenoj lokaciji – Trgu Riječke rezolucije, istaknuo je pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke, Ivan Šarar.


Posveta Ivanu Matetiću Ronjgovu


Već ovog vikenda (u petak i subotu), s početkom u 21 sat, na istoimenom trgu, nastavlja se program Europske prijestolnice kulture 2020, zborskim koncertom posvećenim Ivanu Matetiću Ronjgovu.




U čast velikom skladatelju, Riječki simfonijski orkestar pod ravnanjem maestra Igora Vlajnića, Riječki operni zbor, operni ansambli i brojni solisti HNK-a Ivana pl. Zajca izvest će njegove najpoznatije, kao i one manje poznate skladbe.


Bit će to prigoda da se na dostojanstven način proslavi 140. obljetnica rođenja i 60. obljetnica smrti jednog od najznačajnijih hrvatskih skladatelja 20. stoljeća. Zanimljivo je pripomenuti da je potonji, tvorac istarske ljestvice, a pjevanje i sviranje na istarskoj ljestvici uvršteno je na popis nematerijalne svjetske kulturne baštine UNESCO-a.


Već spomenutom orkestru i zboru, pridružit će se i ponajbolji amaterski zborovi i vokalni sastavi iz Rijeke i okolice: Pjevački zbor mladih »Josip Kaplan« – Rijeka, Mješoviti vokalni ansambl Kanat – Kastav, Ženski pjevački zbor KUD-a Učka – Matulji i Riječki komorni zbor Val – Rijeka. Domaću besedu, Matetićevu materinju čakavštinu, oživjet će recitatori – Rajka Jurdana-Šepić i Denis Brižić.


Lutkarstvo i koncerti


Program se nastavlja 29. lipnja predstavom Gradskog kazališta lutaka Rijeka »Izgubljena priča: Ivica i Marica«.


– Većina kazališta u ljetnim mjesecima odlazi na odmor, a mi smo produžili kazališnu sezonu kroz čitav srpanj. U godini EPK-a nije oportuno odmarati – dodatno je naglasio Ivan Šarar, a s njim se složila Magdalena Lupi Alvir, ravnateljica Gradskog kazališta lutka Rijeka.


Također je istaknula kako će se u izvedbi GKL-a održati još dvije predstave za najmlađe Riječanke i Riječane – »Tri praščića« i »Koka Kokone«.


Marin Blažević, intendant Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca, najavio je i simfonijski koncert »Become River«, u prijevodu prigodna naslova – »Postani rijeka«, američkog autora Johna Luthera Adamsa, kao i Šostakovičevu Dvanaestu simfoniju pod nazivom »Godina 1917.«, posvećenu Lenjinu i ruskim revolucionarnim događajima te iste godine.


Koncert Riječkog simfonijskog orkestra pod dirigentskom palicom maestra Villea Matvejeffa, na rasporedu je 15. srpnja. Isti taj orkestar izvest će i dva gala koncerta – »Nessun Dorma«, ovoga puta pod vodstvom mlade talijanske dirigentice Beatrice Venezi. Pridružit će im se solisti i solistice Riječkog opernog zbora, a zajedno će izvoditi djela poznatih Verdijevih, Puccinijevih, Mozartovih, Donizettijevih i Rossinijevih opera.


– Trg Riječke rezolucije može primiti do 300-tinjak ljudi, no s obzirom na propisane obvezne mjere socijalne distance za javne izvedbe i sportska događanja na otvorenim javnim prostorima, kapacitet će biti upola manji, stoga nabavite svoje ulaznice na vrijeme, poručio je Blažević.


– Karte su dostupne online, a ako ih ostane, bit će dostupne na dan i na mjestu samih događanja, nadodao je.


Plesne predstave


Edvin Liverić, ravnatelj Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku, predstavio je plesnu predstavu »FLY!« češke plesačice Markete Stranske. Predstava »FLY!« održava se u sklopu Festivala inkluzivne scene, odnosno programa Port of Dance, a koji je produžetak festivala suvremenog plesa Spring Forward.


Bit će izveden i program zamišljen i realiziran kroz projekt Plesnog kolektiva Magija, unutar kojeg članovi Udruge osoba s cerebralnom i dječjom paralizom iz Rijeke razbijaju stereotipe o osobama s invaliditetom inkluzijom navedenih osoba u suvremeni ples i izvedbene umjetnosti.


Plesna predstava Joy Alpuerto Ritter »Babae« na programu je 28. srpnja. Spomenimo još i stand-up nastupe Aleksa Curaća Šarića i Gorana Vugrineca koji će čitavu priču zaokružiti, kako to i priliči, kvalitetnom dozom humora.