Objavljenid dobitnici

Ivici Prtenjači nagrada “Vladimir Nazor” za roman “Sine, idemo kući”

Hina

Snimio Sergej Drechsler

Snimio Sergej Drechsler

Dobitnik nagrade za životno djelo na području književnosti je Hrvoje Hitrec.



Ministarstvo kulture i medija objavilo je u srijedu imena dobitnika Nagrade “Vladimir Nazor” za najbolja umjetnička ostvarenja u području književnosti, glazbe, filmske umjetnosti, kazališne umjetnosti, likovne i primijenjene umjetnosti te arhitekture i urbanizma.


Dobitnik nagrade za životno djelo na području književnosti je Hrvoje Hitrec, a godišnje Ivica Prtenjača za roman “Sine, idemo kući”.


Višnja Mažuran dobitnica je nagrade za životno djelo na području glazbe, a godišnja nagrada u istoj kategoriji pripala je Dubravki Šeparović Mušović za operne uloge u 2021. godini.




Na području filmske umjetnosti nagrada za životno djelo dodijeljena je Petru Krelji, a godišnja Antoneti Alamat Kusijanović za film “Murina”.


Nagrada za životno djelo na području kazališne umjetnosti pripala je Ivici Kunčeviću, a godišnja Siniši Popoviću za ulogu Henrika u drami “Kad svijeće dogore” Sandora Maraija.


Slavka Pavić dobitnica je nagrade za životno djelo na području likovne i primijenjene umjetnosti, a Matko Vekić godišnje nagrade za izložbu “Arhipelag” u Muzeju suvremene umjetnosti.


Na području arhitekture i urbanizma nagrada za životno djelo dodijeljena je Đuri Mirkoviću, a godišnja Ivi Letilović i Igoru Pedišiću za projekt Providurove palače u Zadru.


Odluku o dobitnicima donio je Odbor Nagrade “Vladimir Nazor” pod predsjedanjem akademika Zvonka Kusića na sjednici 3. svibnja.


Nagradu dodjeljuje Odbor na prijedlog komisija za pojedina područja umjetnosti.


Svečano uručenje najviše državne nagrade u području kulture i umjetnosti Republike Hrvatske, koja se dodjeljuje za najbolja umjetnička ostvarenja u kategorijama godišnje nagrade i nagrade za životno djelo, trebalo bi se održati 19. lipnja, priopćilo je Ministarstvo kulture i medija.