Četvrto izdanje

Bijenale industrijske umjetnosti “Krajobrazi želje” u Istri i Rijeci: Evo što se sve sprema

Portal Novi list, Hina

Foto Facebook Bijenale industrijske umjetnosti

Foto Facebook Bijenale industrijske umjetnosti

Ovogodišnje izdanje bavi se intervencijom u javnom prostoru i pojavama koje su oblikovale društveni i kulturni pejzaž Istre i Rijeke



Četvrto Bijenale industrijske umjetnosti pod nazivom “Krajobrazi želje”, koje se provodi u partnerstvu s Arheološkim muzejom Istre i Galerijom Cvajner u Puli te s MMSU u Rijeci, održat će se u Labinu, Raši, Puli i Rijeci od 13. svibnja do 30. lipnja.


Ovogodišnje izdanje bavi se intervencijom u javnom prostoru i pojavama koje su oblikovale društveni i kulturni pejzaž Istre i Rijeke.


Kurirat će ga švicarski kustosi Paolo Bianchi i Christoph Doswald, koji su odabrali radove 29 međunarodnih umjetnika.





Radovi su nastali kroz komunikaciju s lokalnim zajednicama i uz aktivno sudjelovanje brojnih lokalnih aktera, od djece i običnih građana do umjetnika i kulturnih djelatnika, uključujući nekoliko javnih ustanova i nevladinih organizacija, lokalnih obrtnika i poduzetnika, ističe se u priopćenju.


Industrijalizacija je uvelike utjecala na istarski poluotok te je dovela do radikalnih društvenih i ekonomskih promjena koje su utjecale na razvoj novih smjerova u umjetnosti. Ističu se rudarski grad Raša (Arsia), koji je za talijanske fašiste projektirao židovski arhitekt Gustavo Pulitzer Finali, te (Pod)Labin (Pozzo Littorio), grad bogat industrijsko-povijesnim građevinama, u kojemu je od 2. ožujka do 8. travnja 1921. trajala je Labinska republika – samouprava rudara i seljaka tijekom rudarskog štrajka i oružane pobune, poručili su kustosi.



Bijenale industrijske umjetnosti pokrenuto je 2014. s ciljem jačanja lokalnog i regionalnog identiteta, njegove prepoznatljivosti u europskim okvirima, u inat promjeni lokalnih obilježja pod utjecajem većih kulturnih i političkih središta, koja nameću određene konvencije u suvremenoj umjetnosti.


Lokacije koje Bijenale obuhvaća su Društveno-kulturni centar “Lamparna”, Pijacal, Narodni muzej, gradsko kino te nekoliko otvorenih javnih prostora u Labinu, potom kino, bivša rudarska menza, crkva Sv. Barbare u Raši i dolina rijeke Raše, Arheološki muzej Istre, Povijesni i pomorski muzej Istre, Augustov hram, Galerija Amfiteatar, Malo rimsko kazalište, Galerija Cvajner, Luka Pula te još nekoliko javnih prostora u gradu Puli, te MMSU i Korzo u Rijeci.


Događanja uoči otvorenja održat će se 11. svibnja u riječkom MMSU te 12. svibnja u pulskom Malom rimskom kazalištu, a svečano otvorenje Bijenala održat će se 13. svibnja u DKC Lamparna u Labinu.