Regionalno priznanje

Olja Savičević Ivančević dobitnica ovogodišnje Nagrade Risto Ratković

Hina

Nismo iskreni prema ljubavi jer nas to postavlja u problematične odnose. Zato je lakše i živjeti i pisati laži / Foto N. Ivančević

Nismo iskreni prema ljubavi jer nas to postavlja u problematične odnose. Zato je lakše i živjeti i pisati laži / Foto N. Ivančević

Nagradu Risto Ratković od 1973. godine dodjeljuje međunarodna manifestacija Ratkovićeve večeri poezije za najbolju zbirku poezije objavljenu u Crnoj Gori, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.Olja Savičević Ivančević dobitnica je ovogodišnje Nagrade Risto Ratković za knjigu poezije “Divlje i tvoje”, koju dijeli ravnopravno s crnogorskim pjesnikom Saladinom Dinom Burdžovićem, nagrađenim za knjigu “Rifat”, izvijestio je nakladnik njezine knjige, Fraktura.


Njihove su knjige izabrane između njih 58 prijavljenih na ovogodišnji natječaj, a odluku o dobitnicima jednoglasno je donio međunarodni žiri – Pavle Goranović, predsjednik, te Jovana Bojović iz Crne Gore, Dobrivoje Stanojević iz Srbije, Ivica Prtenjača iz Hrvatske i Elvedin Nezirović iz Bosne i Hercegovine.


Prema riječima tajnika žirija Edina Smailovića, Olja Savičević Ivančević i Saladin Dino Burdžović pjesnici koji su i do sada dobivali značajne nagrade, njihova je poezija prevođena i dostupna na mnogim stranim jezicima, a osim knjiga za koje su sada nagrađeni imaju kvalitetnu pjesničku reputaciju u regiji i šire.
Rekavši da je počašćena što je dobila tako važnu regionalnu pjesničku nagradu Savičević Ivančević je ustvrdila kako ona za nju ima i intiman značaj s obzirom da je Crna Gora njezina “davno izgubljena djedovina”, o čemu jei pisala u pjesmi ‘Mitovi i legende’ koja se nalazi u nagrađenoj zbirci.


“Tako da mi se sada, na najljepši mogući način, kroz poeziju i s ovim priznanjem, to što je bilo izgubljeno vratilo”, dodala je.


Nagradu Risto Ratković od 1973. godine dodjeljuje međunarodna manifestacija Ratkovićeve večeri poezije za najbolju zbirku poezije objavljenu u Crnoj Gori, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.


Nagrada će laureatim biti uručena 5. rujna u kući Rista Ratkovića, u Bijelom Polju u Crnoj Gori, u okviru 50. Ratkovićevih večeri poezije.