Priznanje

Želimir Periš dobitnik književne nagrade tportala za najbolji hrvatski roman

Hina

Želimir Periš

Želimir Periš

Priznanje vrijedno 50.000 kuna donio mu je roman "Mladenka kostonoga"



Dobitnikom 14. književne nagrade tportala za najbolji hrvatski roman proglašen je u srijedu zadarski pisac Želimir Periš, kojemu je to 50 tisuća kuna vrijedno priznanje donio roman “Mladenka kostonoga”.


O pobjedniku je odlučivao žiri u kojemu su bili kroatistica Andrea Milanko kao predsjednica, te kao članovi, prevoditeljica i pjesnikinja Vanda Mikšić, redateljica Anica Tomić, pisac Robert Perišić te psiholog i tportalov kolumnist Boris Jokić.


Knjigu objavljenu u izdanju nakladnika OceanMore, prosudbeni je žiri ocijenio “jedinstvenim književnim djelom koje obiluje humorom i ironijom; prošla vremena oživljava da bi nam progovorio o ovome našemu”.




“Kompleksne strukture, roman Želimira Periša ‘Mladenka kostonoga’ preuzima osamnaestostoljetnu prosvjetiteljsku konvenciju najave i poduke sadržaja svakog pojedinog poglavlja i poetiku pikarskog romana s likom proganjane ‘vještice’, ‘vilenice’, ‘iscjeliteljice’ Gile, feminističke ikone ispred svoga vremena, te ju postavlja u središte pripovjednog univerzuma na povijesno i kulturno turbulentnom prostoru od Dalmacije, Like, Istre i Hercegovine pa sve do bečke prijestolnice”, stoji u obrazloženju nagrade.


“Međutim, kao kontrapunkt visokoj umjetnosti, Periš uvodi pripovjedača guslara, a pomoću njega i njezino odbačeno drugo: folklornu tradiciju i praznovjerje, deseterac i ženski rodni identitet koji se otima patrijarhalnom kalupu, jezik ulice, krčme i gumna te predmoderne usmenoknjiževne oblike”, dodaje se.


Roman je to koji u 21. stoljeću nastaje kao izdanak višestrukih tradicija, pripovjedačkim žarom i obiljem sežući do Cervantesa i Rabelaisa, a bukoličkim ozračjem koje nastanjuju vile naslanja se na pastoralu.


“Ovaj neizmjerno razigran i samo naizgled razbarušen, a zapravo pomno promišljen i ambiciozan roman izbrušene rečenice, koji je iziskivao opsežan istraživački rad, kako na faktografiji, tako i na govorima raznih područja kojima Gila putuje, smatramo jedinstvenim književnim djelom koje obiluje humorom i ironijom; prošla vremena oživljava da bi nam progovorio o ovome našemu, napose o ženskom traumatskom iskustvu, pridonoseći osnaživanju žena vlastitim tekstualnim pregovaračkim praksama i gestama otpora”, mišljenje je žirija nagrade.


“Ludo sam sretan. Malo što ispunjava toliko kao priznanje umjetničkog rada, već i zato što umjetnost u bazičnom smislu i nije utrka za priznanjem, a svakako nije natjecateljska disciplina”, rekao je o nagradi Želimir Periš, napominjući da je još sretniji jer njegova knjiga “nije uobičajeno popularno romaneskno rješenje, već povremeno forsira manje očekivanu formu i ideju…, nasljeđuje zaplet od žanrovske književnosti, formu od eksperimentalne, a teme od tzv. visoke književnosti, pa sve zajedno postaje kupus, točnije: čušpajz”.


Tportalova književna nagrada za najbolji hrvatski roman dodjeljuje se od 2008. a uz promociju autora i književnog stvaralaštva, cilj joj je promocija izdavaštva.


Ove godine u finalnoj su utrci za nagradu, uz Periša, bili Ivana Bodrožić (“Sinovi, kćeri”, Hermes naklada), Ivan Vidak (“Radio Siga”, Sandorf), Zoran Ferić (“Putujuće kazalište”, V.B.Z.) i Darko Šeparović (“Pristanište”, Fraktura).


Prošle godine najboljim je proglašen roman “Proslava” pisca Damira Karakaša u izdanju OceanMora.