Roman Toma Malmquista

“U svakom trenutku još smo živi”: Autobiografska proza lišena svake patetike

Kim Cuculić

Tom Malmquist

Tom Malmquist

Roman su i švedski i strani mediji s razlogom proglasili pravim remek-djelom



ZAGREB – Izdavač HENA COM objavio je posljednji roman ove godine – »U svakom trenutku još smo živi« švedskog autora Toma Malmquista.



Kako piše uz knjigu, to je istodobno tragična i pokajnička, meditativna i realistična, bolno precizna i mjestimice samoironična autobiografska proza, lišena svake patetike.


Tom Malmquist: U svakom trenutku još smo živi

Tom Malmquist: U svakom trenutku još smo živi


 




Posveta je to vlastitoj patnji i boli, i snažna elegija ljubavi, pa su roman i švedski i strani mediji s razlogom proglasili pravim remek-djelom.


Glavnog lika ovog romana, Toma Malmquista, susrećemo u bolnici, gdje je doveo svoju trudnu suprugu zbog simptoma nalik gripi. No ispostavi se da je Karinino stanje puno ozbiljnije i prijevremeni porod carskim rezom neizbježan je. Dok traga za više informacija kod rezerviranog bolničkog osoblja, na Tomova se leđa odjednom sruči život u svoj svojoj nepredvidljivosti…


Tom Malmquist (Švedska, 1978.), švedski je pjesnik i romanopisac i bivši igrač hokeja na ledu. Nakon što je objavio dvije iznimno uspješne pjesničke zbirke, 2015. je godine objavio i svoj prvi roman »U svakom trenutku još smo živi«, autobiografsku, gotovo ispovjednu prozu.


Roman je ovjenčan prestižnim švedskim književnim nagradama, poput Dagens Nyheter Culture
Prize i The Karin Boye Literary Prize, a ušao je i u uži izbor za nagradu Nordic Council’s Literature Prize«. Živi i radi u Švedskoj.