Predstavljanje "Štakora"

U novom Bolićevom romanu radnja se iz Amerike seli u mračno podzemlje Rijeke

Katarina Bošnjak

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

U novom kriminalističkom romanu vraća se lik inspektora Johna Monroea, a radnja se iz Amerike seli u mračno podzemlje Rijeke



RIJEKA – Nakon promocije u Zagrebu, autor Jan Bolić jučer je svoju novu knjigu »Štakori« predstavio i u riječkom Teatro Lounge Baru.


Knjigu je uz Jana predstavila i njegova najveća podrška, mama Marisstella, a promociji su prisustvovale i dizajnerica naslovnice knjige Tanja Prokop, Tihana Gašpert s bloga Knjigožderonja te vlasnica izdavačke kuće Beletra i urednica knjige Sandra Pocrnić Mlakar.


U novom kriminalističkom romanu vraća se lik inspektora Johna Monroea, a radnja se iz Amerike seli u mračno podzemlje našeg lučkog grada Rijeke. Premda je roman fikcija, za inspiraciju je poslužila crna kronika, no svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima potpuno je slučajna. Bolić spisateljskom maštom kombinira rizična ponašanja koja zapaža u stvarnosti – mladost je neobuzdana u noćnim provodima, droga je lako dostupna, prostitucija raširena, beskućnici noće u golemim i devastiranim industrijskim pogonima, zbog bijede nesretnici za novac čine sve, dok korupcija pojedincima omogućuje nedodirljivost i zaštitu, iako zbog svojih slabosti postaju opasni za društvo.




– Već pri kraju prvog krimića sam se opterećivao s tim da sam radnju trebao smjestiti u našu Rijeku ili našu državu. Imamo mi tu jako puno odličnih lokacija i svega, i mislim da je uvijek najljepše pisati o svojemu, odnosno o onom što poznaješ. Samo sam trebao nekako to izvesti jer sam zavolio Johna i nisam ga se htio samo tako odreći – objasnio je Jan.


Kako najavljuje sinopsis romana, u knjizi se radi o dvjema teško pretučenim djevojkama pronađenim na sporednoj cesti u Matuljima jedne kišne noći. Objema je u krvi pronađen heroin i rufinol, droga za silovanje. Slučaj preuzima inspektor John Monroe, Amerikanac koji je došao raditi u Rijeku, grad u kojem je kao dječak provodio ljeta. Nakon još dva smrtna slučaja povezana s ubojstvom djevojke, detektiv Monroe slijedi trag koji ga vodi do rasvjetljavanja događaja te kobne noći u ozloglašenom klubu Night. Tragovi upućuju da je ubojica snažan muškarac sa seksualnim fantazijama koji gubi kontrolu…


Inspirativna Hartera


– Inspirirala me Hartera, najviše zbog napuštenih i tamnih zgrada, a to mi je bilo potrebno za priču. Nekoliko puta sam tamo odlazio gledati i razmišljati i nije ugodno biti tamo. Pogotovo kad padne mrak. I Rječina mi je bila važna. Ona je simbol, kao nešto što je jedino živo i čisto u ovoj truleži kroz koju je snažno tekla. Ona je bila nešto što je pružalo nadu među tim mrtvim i napuštenim halama tvornice papira – kazao je Jan te dodao da bez obzira na to što piše u knjizi ne smatra Rijeku takvim gradom kakvim ju je opisao.


Naturalističke slike nasilja i zapuštenih dijelova grada pokazuju da je Jan Bolić pisac snažne imaginacije, koji vjerno oslikava socijalnu patologiju i protagoniste s društvenog dna, kao i dvojbe svog junaka i njegove trenutke slabosti. Drugi roman o inspektoru Johnu Monroeu za ljubitelje krimića donosi još više akcijskih scena i nasilja, no Jan prema djeci i najslabijima zauzima zaštitnički stav i u katarzičnom raspletu kažnjava krivce.


Posvećen pisanju


Jan Bolić riječki je pisac koji boluje od progresivne bolesti spinalne mišićne atrofije tipa 2, zbog koje ne može pomaknuti gotovo nijedan dio tijela, no i dalje, bez obzira na progresiju bolesti, uspijeva pisati jednim prstom kojim još uvijek može micati i njime stvarati književna djela. Dosad je objavio četiri knjige – zbirku poezije »Trenutci«, zbirku poezije i proznih zapisa »Može biti lijepo«, kriminalistički roman »Težina stvarnosti« i ispovjednu prozu »Život koji želiš živjeti«.


Na društvenim mrežama redovito objavljuje svoje tekstove, priče i citate te se rado druži sa svojim čitateljima, prijateljima i brojnim pratiteljima. Član je udruge osoba s mišićnom distrofijom Primorsko-goranske županije i udruge roditelja vitalno ugrožene djece »Kolibrić«. Jan se posvetio pisanju, a njegov je san inspirirati, motivirati i potaknuti ljude da žive sretnije živote, kroz knjige koje piše.