"Dan po dan"

FOTO Predstavljena nova knjiga Jana Bolića: Sakupljač ljepote življenja

Davor Mandić

Jan Bolić s primjerkom svoje nove knjige / Foto Ana Križanec

Jan Bolić s primjerkom svoje nove knjige / Foto Ana Križanec

Jan Bolić je svjetlosni radnik, on je svjetlonoša koji nam se došao ukazati, sakupljač ljepote življenja, koju nesebično dijeli s nama, rekla je Anđa Marić



Druga knjiga ispovjedne proze Jana Bolića, naslovljena »Dan po dan«, objavljena u izdanju Beletre, premijerno je predstavljena javnosti u riječkom Teatro lounge baru.


Foto galerija: Predstavljena nova knjiga Jana Bolića Foto: Ana Križanec


O knjizi su nadahnuto govorili predstavljači: urednica knjige Sandra Pocrnić Mlakar, urednica portala Stilueta Marija Mažar, Janova prijateljica i kolegica spisateljica Anđa Marić te sam autor, uz asistenciju majke Maristelle.





Pocrnić Mlakar je istaknula da je u ovoj knjizi autor dao niz vrlina koje treba imati da bi se opstalo u životu, a ono što smatra posebnim jest to da je Jan svoje spoznaje odlučio dijeliti s publikom.


Sveprisutni strah


– Treba vjerovati u dobro, kaže Jan, jer strah nam oduzima snagu. Za naše vrijeme to je važna poruka, jer strah je sveprisutan, nedaće su velike, opće okolnosti takve da se često hvatamo za strah – rekla je Pocrnić Mlakar, istaknuvši da je i Anđa Marić imala sličan pristup u svojoj knjizi »Moja revolucija u 365 dana«, suočavajući se sa svojom bolešću kao što se sa svojom suočava i Jan.



– Jan je svjetlosni radnik, on je svjetlonoša koji nam se došao ukazati, on je sakupljač ljepote življenja, koju nesebično dijeli s nama. Svaka njegova knjiga me digne; on zaista može biti primjer svima – rekla je Marić.


Marija Mažar je na početku svoga obraćanja pozvala publiku da zaplješće ženskom krugu koji Jan ima oko sebe, krugu, kako je rekla, snažnih i žilavih žena.



– U medijskom svijetu Jan je, kako je Anđa rekla, svjetlonoša. Kad dobijem informaciju da Jan sprema novu knjigu, ja sam sretna, jer znam da to ljudima treba.


Samim time jedva sam čekala pročitati novu knjigu, za koju mislim da je svatko treba pročitati i da će u njoj naći nešto za sebe – rekla je Mažar, a Pocrnić Mlakar posvjedočila je da se Janove knjige odlično prodaju: da je prva knjiga njegove ispovjedne proze »Život koji želiš živjeti« hit, a da je i ova odlično krenula.



Anđa Marić dodala je da se ona Janu kao spisatelju divi, jer je jasan, točan, i ne dopušta da ga se žali.


Simbioza


Od snažnih Janovih žena govorila je majka Maristella, rekavši da su njih dvoje simbioza: jedno bez drugoga ne mogu. Jan je prisnažio da je ona njegova prevoditeljica, a što se tiče njegova kreda o borbi dan po dan, to je posebno shvatio nakon posljednjeg teškog oboljenja od korone, kada mu je postalo jasno da je život krhak i da može nestati u trenu pa da zato treba istinski iskoristiti trenutke s voljenim dragim ljudima, ne žaliti, ne okretati se.



Bilo je što je bilo, a što će biti, bit će, poručuje Jan.


Janu su podršku došli dati i predstavnici lokalnih vlasti, gradonačelnik Rijeke Marko Filipović i pročelnica u PGŽ-u Edita Stilin, oboje predstavnici institucija koje su sudjelovale u financiranu knjige, a Filipović se i obratio publici, rekavši da jamči podršku Janu, »velikom čovjeku, ali i piscu koji kreativnošću i upornošću prelazi sve granice.«



– Veliki je privilegij da Jan stvara u našem gradu – zaključio je Filipović.