Dokumentarac

Anđelo Jurkas režira novi film: Počelo snimanje filma “Životi Jana Bolića”

Kim Cuculić

Sa snimanja filma o riječkom piscu Janu Boliću

Sa snimanja filma o riječkom piscu Janu Boliću

U Rijeci je tijekom kolovoza počelo snimanje dugometražnog dokumentarnog filma o riječkom piscu te motivatoru Janu Boliću. Riječ je o mladiću s progresivnom spinalnom mišićnom atrofijom tip 2



 


RIJEKA – U Rijeci je tijekom kolovoza počelo snimanje dugometražnog dokumentarnog filma »Životi Jana Bolića« o riječkom piscu te motivatoru, dvadesetsedmogodišnjem Janu Boliću. Riječ je o mladiću s dijagnosticiranom progresivnom spinalnom mišićnom atrofijom tip 2 čiji život od vremena dijagnoze poprima potpuno drukčije kolosijeke. Samo s jednim jedinim funkcionalnim prstom na ruci, on je dosad napisao pet samostalnih knjiga, od kojih je posljednja »Štakori« već nekoliko tjedana među najčitanijim djelima u Hrvatskoj. Osim što postaje produktivnim piscem proze, publicistike, fikcije i poezije, Jan Bolić putem društvenih mreža i medija svojim primjerom pokazuje kako živjeti život pun nade, optimizma i doslovnog patentiranja parole »svaki dan kao da je prvi i zadnji«.


Život je samo jedan


Film je priča o njegovom stvarnom i paralelnim životima. Glavni lik dokumentarnog filma Jan Bolić kaže u povodu snimanja:




– Kad mi je bilo predloženo snimati dokumentarni film o meni, odnosno mojem životu i o onome što činim, zaista ni sam nisam mogao vjerovati. Bio sam jako iznenađen, ali pristao sam odmah. Neopisivo sam sretan i ovo iskustvo ću pamtiti do kraja života. Ono što želim ovim filmom, skupa s cijelim timom, još većem broju ljudi poručiti kako se unatoč svim preprekama koje nas zadese u životu, može živjeti sretnije i zahvalnije! Iskreno i otvoreno govorit ću o svojem životu, misiji koju služim i putu koji slijedim. U filmu ćete moći vidjeti kako pišem i radim, vidjet ćete neke moje svakodnevne rituale i neke stvari koje mi nisu ugodne, ali ih zbog zdravlja moram činiti. Život je samo jedan, ako ga ne živimo najbolje što možemo, onda ga nismo ni zaslužili!«, ističe Bolić.


Podaci o filmu

 


Naracija: Jan Bolić


Uloge: Jan Bolić, Luka Šegota, Marisstella Bolić, Leda Bolić


Režija i scenarij: Anđelo Jurkas


Kamera: Viktor Akrap, Darko Pauković Kan, Anđelo Jurkas


Ton: Viktor Akrap, Darko Pauković Kan, Anđelo Jurkas


Asistencija produkcije: Iva Pintar, Katarina Petrović


Organizacija snimanja: Jan Bolić, Katarina Petrović, Luka


Šegota, Darko Pauković Kan


Izvršna produkcija: Jan Bolić, Iva Pintar, Monika Nožinić,


Filip Prah, Katarina Petrović


Produkcija: DOP Produkcija, 2022/2023.


Snimanje: Rijeka, Trst, Zagreb,
kolovoz 2022. – svibanj 2023.

Bez zadrške i cenzure


Autor filma, redatelj Anđelo Jurkas, dodaje nekoliko detalja o nastanku dokumentarnog filma:


– Snimamo intimni, nježni, portretni dokumentarac o fascinantnoj mladoj osobi punoj životnog optimizma, njegovom životu kakav jest i njegovim životima koje ćete otkriti poslije premijere ovog filma. U filmu se bez zadrške i cenzure govori o svim dobrim, lošim, sretnim, tužnim aspektima života, rada i djela riječkog pisca Jana Bolića kao iznimno poetične, inspirativne i karakterno zahvalne osobe koju bi gledatelji mogli prepoznati kao inspiraciju prilikom suočavanja s vlastitim nedaćama.


«Životi Jana Bolića« ima internacionalne distributivne pretenzije, jer osim dokumentarne i emotivne, ima edukativnu i informativnu vrijednost za gledatelje svih generacija. Osim klasične i redovne distribucije po nacionalnim, regionalnim i inozemnim festivalima, TV-u i web-platformama, film će se moći koristiti u edukativne svrhe na sveučilištima, u srednjim i osnovnim školama te se nadamo da će nakon premijere 2023. biti dostupnan za što je moguće veći broj gledatelja zainteresiranih za Janovu inspirativnu priču. Film zasad nastaje bez pomoći sredstava državnih nadležnih institucija i privatnih poduzeća, ali se nadamo da će ih što više prepoznati vrijednost projekta i tijekom produkcije se uključiti u pomoć pri realizaciji istog, rekao je Anđelo Jurkas.