Samobor

Počelo je treće izdanje festivala “Brdo knjiga”, druženja koje spaja književnost i ljubav prema planinama

Marinko Krmpotić

Foto I. Rački Joskić

Foto I. Rački Joskić



SAMOBOR – Od 16. do 19. svibnja u Samoboru se održava treće izdanje festivala »Brdo knjiga«, druženja kojemu je cilj na jednom mjestu spojiti književnost i ljubav prema planinama. Organizator festivala, a to je izdavačka kuća Libricon iz Zagreba, osmislila je, u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Samobor, niz zaista raznovrsnih zbivanja. Bit će tu predstavljanja knjiga i razgovora s autorima, izložbe, radionice za djecu i odrasle, izleti, prodajne izložbe knjiga, glazbeni nastupi i ekskluzivni sadržaji. U galeriji Art Room u centru Bunker svoje slike planinskih jezera, »Jezera«, izlaže zagrebačka likovna umjetnica Ana Ratković-Sobota. Predstavlja se i nova velika monografija »Planine/Mountains« čiji su urednici Stipe Božić i Alan Čaplar. Ekskluzivno će biti prikazana epizoda »Biokovo« iz druge sezone serijala »Planine« koji se najesen vraća na HRT-ove ekrane. Voditelj epizode je Vedran Mlikota.


Danas će HGSS-ovci predstaviti novi zemljovid Samoborskog gorja. Publiku festivalski program potom vodi do Velebita, i to do njegovih zadnjih stočara i ostataka života njihovih predaka. Arheologinja Maja Grgurić-Srzentić i fotograf Marko Lorenzo Blaslov iz Zadra, s Paklenice i Velebita donose projekt »Blago Velebita«. Slijedi još jedan duet na pozornici Bunkera: otkad se preselila u Hrvatsku, njemačka spisateljica i pjesnikinja Anne-Kathrin Godec očarana je kršom, baš kao i novinar i publicist Ivo Lučić. Oni će publici kroz prozu, poeziju i priče prenijeti svoju ljubav i aktivizam usmjeren na očuvanje krških fenomena.


Program u Bunkeru bogat je i u subotu, 18. svibnja. Milena Zajović, selektorica programa Cinehill Film Festivala, i lovkinja Morana Zibar, ambasadorica prijateljskog planinskog festivala, predstavit će novi dom za nekadašnji Motovun Film Festival. U goste dolaze i Iris i Darija Bostjančić, prve sestre koje su se zajedno popele na Mount Everest, te Darko Berljak, vođa brojnih hrvatskih himalajskih ekspedicija. Povod za njihovo ponovno okupljanje je novo hrvatsko izdanje knjige »Bez daha«, jedne od najčitanijih alpinističkih knjiga svih vremena, američkog autora Jona Krakauera. Nju će se, kao i mnoge druge knjige planinske tematike, moći kupiti na bogatom štandu »Brda knjiga«. Iz susjedstva dolazi Viki Grošelj, vrhunski slovenski alpinist koji se popeo ne samo na Everest, nego na čak deset vrhova viših od 8.000 metara. On je i autor 19 knjiga, a ovom će prilikom predstaviti najnoviju, »Moje 33 ekspedicije«.




U Samoborskom muzeju i ove će godine Ivana Miškulin, koordinatorica projekta Hrvatskih šuma »Škola u šumi – šuma u školi« kroz radionice djeci približiti šumske tajne. Igor Eterović predstavit će knjigu »Filozofija i bioetika planinarenja«.