Lirski dnevnik

U Filodrammatici predstavljena zbirka pjesama “Jutarnja” Natali Nanić Volarić

Claudia Bošković

Natali Nanić Volarić / Foto: Ana Križanec

Natali Nanić Volarić / Foto: Ana Križanec

Meni je zapravo ova knjiga bila bijeg od tih stvari koje nisu ugodne, istaknula je autorica



Središnji odjel Filodrammatica Gradske knjižnice Rijeka danas je obilježio Svjetski dan poezije predstavljanjem zbirke pjesama „Jutarnja“ Natali Nanić Volarić.



Zbirka pjesama „Jutarnja“ autoričin je odgovor na previranja na osobnom planu, ali i na iskustvo potresa i pandemije – koje je Nanić Volarić pretočila u stihove.




– Danas je i Svjetski dan šuma, tako da neka naslovnica ove knjige bude čestitka i svim šumama, najviše onoj koje ovdje najviše ima, koja je meni bila veliki i duhovni i fizički i emotivni lijek za ružne mjesece i godine koje smo prošli, od kojih se još oporavljamo i imamo osobne potrese. Meni je zapravo ova knjiga bila bijeg od tih stvari koje nisu ugodne, istaknula je Nanić Volarić.



Pjesme u zbirci pred čitatelja stavljene su kronološki, a predstavljaju svojevrsni lirski dnevnik autobiografskog karaktera. Iako refleksivne prirode, prevladavajući motivi su zbiljski – a posebno se nižu šume, hrast, maslina i more.



Kroz intertekstualni dijalog s mnogim poznatim piscima poput Hemingwaya, Camusa, Kafke, Vesne Parun, Arsena Dedića i ostalih, autorica provlači jedan od dominantnijih motiva zbirke, a to je pisanje kao smisao vlastita postojanja.