Vrisak u Rijeci

Predstavljeno hrvatsko izdanje stripa “Čudakinja” Moe Romanove

Hina

Taj strip, kojeg je Romanova objavila 2018. godine, u svojoj 23. godini, dobitnik je jedne od najprestižnijih nagrada za strip - Eisner, za američko izdanje



V.B.Z.-ovo izdanje na hrvatskom jeziku stripa švedske autorice Moe Romanove “Čudakinja”, predstavljeno je u srijedu na književnom festivalu Vrisak u Rijeci.


Taj strip, kojeg je Romanova objavila 2018. godine, u svojoj 23. godini, dobitnik je jedne od najprestižnijih nagrada za strip – Eisner, za američko izdanje.


Romanova je na riječkom predstavljanju stripa istaknula da je bilo genijalno dobiti tu nagradu, kao jedan od rijetkih strip autora iz Europe i jedina iz Švedske. Ta nagrada mi je mnogo pomogla i financijski u karijeri, rekla je.




Riječ je o autobiografskom stripu. Upitana kako su reagirali njeni prijatelji, stvarne osobe koje se u stripu pojavljuju, Romanova je navela da se oni ničeg ne srame pa im je bilo svejedno kako su prikazani.


Rekla je da ju je crtanje oduvijek zanimalo, pa je pohađala akademiju za strip u Malmöu. “Morala sam napisati i nacrtati tu knjigu, iako sam se pribojavala da ne znam crtati. No, kad sam počela, radila bih po 13 sati dnevno”, navela je.


Razvijala je svoj stil crtajući na tisuće likova i odabirući nekoliko koji su joj odgovarali. Inspirirala se europskom animacijom 60-tih i 70-tih godina prošlog stoljeća, kad je bila najbolja na svijetu, dodala je.


U Švedskoj se strip smatra prilično visokom umjetnošću, strip izdanja se objavljuju u dnevnim novinama i objavljuju se razgovori s strip autorima. Na taj način se može ostvariti i znatan dio osobnih prihoda, zaključila je.