Stilski izbrušeno

Predstavljena knjiga Krunica od versi Vlaste Sušanj Kapićeve

Jakov Kršovnik

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Krunica od versi sedma je knjiga pjesnikinje te u zbirci ima nostalgije u prisjećanju na djetinjstvo, no koja nije patetična, već intelektualističkog duha



Tko god uzme ovu knjigu u ruke, a razumije čakavštinu, osjetit će se zadovoljno, sretno i ispunjeno kad pročita nekoliko pjesama. A kad pročitate cijelu knjigu, lebdit ćete iznad zemlje, rekao je Franjo Butorac, izdavač, na predstavljanju knjige “Krunica od versi” Vlaste Sušanj Kapićeve.


Za one koji možda ne znaju, Vlasta Sušanj Kapićeva je arhitektica, ali također konstruira i poeziju i jezik.


Radila je na čakavskim radio emisijama Mantinjada z mužikun” i “S primorske poneštrice” i drugima, predstavila je autoricu Jasenka Alić-Tadić iz Ogranka Trsat Gradske knjižnice, gdje je predstavljanje održano.




Krunica od versi sedma je knjiga pjesnikinje te u zbirci ima nostalgije u prisjećanju na djetinjstvo, no koja nije patetična, već intelektualističkog duha, rekao je recenzent dr. sc. Milorad Stojević.


– Postoji odmak prema sjećanju, ali i prema jeziku. Čini mi se da je ova knjiga pomalo i zaokret te da je na neki način inventura tema od kojih je autorica možda ranije bježala. Sada ih je okupila i ponudila nam jednu krasnu zbirku, a meni se sviđa i šarenilo na naslovnici zaključio je Stojević.


Uz spomenute, na predstavljanju su sudjelovali i autorica, zatim urednica Cvjetana Miletić, sveučilišna profesorica i pjesnikinja dr. sc. Rajka Jurdana Šepić i Voljen Grbac koji je bio zadužen za glazbeni intermezzo.


Predstavljanje je prošlo u veselom tonu, jer kako kaže Butorac, svi su dugogodišnji suradnici. Cvjetana Miletić istaknula je da su stihovi krepki i stilski izbrušeni.


– Pokazana je radost i zahvalnost za sjećanja na vrijeme djetinjstva i odrastanja, kad se bosih nogu trčalo po travi s jarićima, padalo, ustajalo i igralo. Svaka je pjesma jedna priča u kojoj se otvaraju osjećaji i misli, kazala je urednica.


Na predstavljanje je došao lijep broj ljubitelja čakavštine i poezije, a autorica je zahvalila Smiljanu Grbcu koji je pomogao akcentuirati pjesme te svima koji su omogućili da se knjiga objavi.


– Knjigu sam napisala radi dijela djetinjstva i rane mladosti koje sam provela okružena obitelji, rodbinom, susjedima i prijateljicama s kojima sam trčala po kastavskoj šumi.


Svjedočimo kako se riječi gube i mijenjaju i da se mora pisati jer se tako jezik čuva. Ja sam doma i ovdje na Trsatu te hvala svima što ste došli, lijepo vas je vidjeti, zaključila je Vlasta Sušanj Kapićeva.