Književna nagrada

“Gervais” uručen Doris Pandžić i Vlasti Sušanj Kapićevoj

Silvija Bumbak

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Grad Rijeka bijenalno dodjeljuje Književnu nagradu "Drago Gervais" za iznimna postignuća na području književnog stvaralaštva



U Palači šećera održana je svečana dodjela Književne nagrade »Drago Gervais«, odnosno njezino službeno uručenje laureatima Doris Pandžić i Vlasti Sušanj Kapićevoj. Već dugi niz godina ovu nagradu Grad Rijeka bijenalno dodjeljuje za iznimna postignuća na području književnog stvaralaštva i to u dvjema kategorijama – za najbolje neobjavljeno književno djelo (roman, zbirka pjesama, zbirka novela, drama i drugo) i za najbolje objavljeno književno djelo na nekom od idioma čakavskog narječja hrvatskog jezika. Pritom Gradska knjižnica Rijeka sudjeluje kao provoditelj ovog natječajnog procesa i izdavač pobjedničkog djela. Kako ističu u GKR-u, sama nagrada je kroz već dulju tradiciju prerasla lokalnu razinu zadobivši nacionalni značaj.


Foto galerija: Dodjela Nagrade "Drago Gervais" Foto: Vedran Karuza


Stiglo 65 rukopisa


Na ovogodišnji natječaj za književnu nagradu »Drago Gervais« pristiglo je 65 rukopisa u konkurenciji za najbolje neobjavljeno književno djelo, dok je za nagradu u kategoriji najbolje objavljene knjige na čakavskom tijekom 2021. i 2022. godine predloženo 8 naslova.


O nagradi je na temelju zaprimljenih prijava odlučivalo povjerenstvo koje čine predsjednik dr. sc. Aleksandar Mijatović te članovi Ivica Prtenjača, Vlado Simcich, Dunja Matić i dr. sc. Milorad Stojević.




Foto Vedran Karuza


Nakon razmatranja, prema odluci prosudbenog povjerenstva Književne nagrade »Drago Gervais« kao pobjednik u kategoriji neobjavljenog rukopisa odabran je roman »Vi niste ovdje« riječke autorice Doris Pandžić, dok je zbirka pjesama »Krunica od versi« Vlaste Sušanj Kapićeve u izdanju Naklade Kvarner proglešena kao najbolje objavljeno književno djelo na nekom od idioma čakavskog narječja hrvatskog jezika u protekle dvije godine.


Dobitnice


Ovogodišnjim dobitnicama, Doris Pandžić i Vlasti Sušanj Kapićevoj, nagradu je uručio gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, a svečanosti su prisustvovali i ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka Niko Cvjetković koji je održao pozdravni govor, pročelnica UO-a za odgoj, obrazovanje, kulturu, sport i mlade Iva Erceg te spomenuto prosudbeno povjerenstvo nagrade.



Sam predsjednik žirija, Aleksandar Mijatović, je pri najavi svakog nagrađenog djela objasnio kriterije kojima su se prilikom odabiranja vodili uključujući sagledane stilske, tematske te kompozicijske odrednice te izdvojio najistaknutije odlike odabranog romana i zbirke pjesama.


Autorice su nakon primanja nagrade pročitale isječke svojih radova te uputile riječi zahvale povjerenstvu kao i svima koji su doprinijeli njihovu stvaralaštvu i pomogli u realizaciji djela. Također, samu dodjelu su svojim glazbenim nastupima na gitari i harmonici osvježili, službeno otvorili i zatvorili učenici glazbene škole »Ivan Matetić Ronjgov« Matija Klaj i Dorian Rubeša.