Nove knjige

Petrine knjige predstavljaju četiri noviteta iz biblioteke Irida

Kim Cuculić

Objavljena je i knjiga »Unuka« Bernharda Schlinka, autora slavnog romana »Žena kojoj sam čitao«



ZAGREB – Petrine knjige predstavljaju četiri noviteta iz Biblioteke Irida. Izdvajaju »Posljednju kraljicu« Chitre Banerjee Divakaruni, američke spisateljice rođene u Indiji; roman »Unuka« Bernharda Schlinka, autora slavnog romana »Žena kojoj sam čitao« čija je i filmska verzija doživjela golem globalni uspjeh.


Tu su i »Sitna zadovoljstva« britanske spisateljice Clare Chambers – sentimentalna meditacija koja otkriva krhke trenutake sreće te roman »Primi moju ruku« američke spisateljice Dolen Perkins-Valdez, nadahnut stvarnim događajima koji su potresli Sjedinjene Države 70-ih godina prošlog stoljeća. U romanu »Primi moju ruku« priča je smještena u postsegregacijsku Alabamu, a prati mladu medicinsku sestru Civil Townsend koja se suočava s užasnom nepravdom prema svojim maloljetnim pacijenticama. Njezin novi posao vodi je do jedne disfunkcionalne obitelji i neočekivanog otkrića – šokantnog saznanja o događajima koji će obilježiti i njezin život.


»Unuka« Bernharda Schlinka iznosi potresnu priču o sukobu generacija u Istočnom Berlinu. U ljeto 1864. godine zaljubljuju se studentica iz Istočnog Berlina i student iz Zapadnog Berlina. On joj pomaže pobjeći u Zapadni Berlin. Tek nakon njezine smrti sedamdesetogodišnjak otkriva ono što mu je žena prešućivala cijeli život. Kaspar odlučuje napraviti ono što je Birgit toliko priželjkivala, ali za to nije smogla snage, a ta potraga, koja ga vodi u ruralnu zajednicu neonacista, pretvara se u putovanje u prošlost i suočavanje s ranama i ožiljcima koje su na ljudima ostavile Njemačka Demokratska Republika, pad Berlinskog zida te prilagođavanje Istočne Njemačke Zapadnoj.




Clare Chambers, britanska spisateljica, napisala je roman »Sitna zadovoljstva« smješten u predgrađe jugoistočnog Londona 1957. godine. Jean Swinney, novinarka uhvaćena u zamku dužnosti, suočava se s neočekivanim zadatkom istraživanja tvrdnje mlade žene da je rodila kao djevica.


Kroz ovu neočekivanu priču, Chambers istražuje živote malih ljudi, ljubav i usamljenost, duhovitost i očaj obavijene neočekivanim misterijem. Roman »Posljednja kraljica« Chitre Banerjee Divakaruni predstavlja fascinantnu životnu priču Jindan, posljednje kraljice indijskih Sikha. Ova epska priča temeljena na stvarnim događajima prati život Jindan, koja se uzdiže iz puka do dvora te postaje moćna vladarica suočena s prijetnjama Britanskog imperija. Divakaruni majstorski pripovijeda priču o hrabrosti, ljubavi, odanosti i borbi za naslijeđe. Chitra Banerjee Divakaruni, nagrađivana spisateljica i pjesnikinja, rođena je u Indiji, a njezini radovi istražuju život u Indiji, useljeništvo, povijest i mit.


Njezina sposobnost stvaranja živopisnih svjetova i snažnih likova čini je iznimno važnom autoricom koja donosi duboke uvide u ljudsku prirodu i povijest. »Posljednja kraljica« postaje ne samo priča o prošlosti već i inspiracija za suvremeno doba.