Petrine knjige

Knjiga Kimi Cunningham Grant “Ove tihe šume”: Plastična oaza mira srušena uslijed nailaska karme

P. N.

Ovo tajanstveno i napeto štivo zalazi u turobnu stvarnost oca kojeg grijesi iz prošlosti tjeraju na izolaciju od civilizacije



 


U izdanju nakladničke kuće Petrine knjige izašao je kriminalistički roman Ove tihe šume japansko-američke autorice Kimi Cunningham Grant. Iako melankoličnog naziva, ovo tajanstveno i napeto štivo zalazi u turobnu stvarnost oca kojeg grijesi iz prošlosti tjeraju na izolaciju od civilizacije. Odupirući se očevom zaštitničkom pristupu, radoznala kći Finch meta je slučajnih susreta i nesretnog spleta okolnosti koje oca prisiljavaju na ponovno suočavanje s nemilom prošlošću.


Kimi Cunningham Grant, spisateljica, književnica

Kimi Cunningham Grant


 




Roman Ove tihe šume donosi priču o Cooperu i njegovoj mladoj kćeri Finch koji već osam godina žive u zabačenoj kolibi u šumi na sjeveru Apalačkog gorja. Finch se vremenom počinje odupirati izoliranom životu kojeg joj je Cooper stvorio, a njega i dalje proganja bolna istina o onome što je morao učiniti kako bi stigli onamo. Jedini ljudi koji znaju za njih su tajanstveni lokalni samotnjak Scotland i Cooperov stari prijatelj Jake koji ih svake zime posjećuje kako bi im donio hranu i potrepštine. Kad jedne godine Jake ne dođe, granice njihova sigurna utočišta iznenada nestaju. Pojava neznanke u njihovoj šumi te Finchina sve veća opsjednutost njome počinje ih ugrožavati. Nakon što šokantan nestanak zaprijeti uništenjem jedinog život koji je Finch ikada poznavala, Cooper je prisiljen odlučiti hoće li se i dalje skrivati ili se napokon suočiti s grijesima svoje prošlosti.



Ako želite neizvjesnost, atmosferu, okruženje na daljinu i narativ vođen likovima s krajem o kojem ćete razmišljati dugo nakon čitanja, ovo je apsolutno vaše sljedeće štivo. – BookRiot


 


Višeslojno djelo puno neizvjesnosti…Grant usidri roman s prodornom kreativnošću i upečatljivom originalnošću, trajno pamtljivim likovima i preciznom, povremeno lirskom prozom. Istovremeno srceparajuće i mučno… – Fredericksburg Free Lance-Star


 


Lirsko pisanje i duboko razumijevanje njezinih likova pokreće Ove tihe šume… Emotivna priča dobiva neizvjesnost koja slama srce kada se umiješa vanjski svijet. – Shelf Awareness


 


Evokativna proza, nijansirani likovi i skrivena struja tihe napetosti privući će različite čitatelje. – Library Journal

 


Ove tihe šume napeto je štivo koje ocrtava volju protagonista da umakne prošlosti, uspori uzročno-posljedične veze te da izgradi iluzionistički narativ koji ga oslobađa okova nadolazećih negativnih sankcija. Suzbijajući agoniju iščekivanja samozavaravanjem, manipulacijom i taloženjem laži, protagonist zaboravlja na prisutnost karme u liku kćeri čija sasvim opravdana mladenačka radoznalost nailazi kao svojevrsni ‘nož u leđa’ rušeći ionako nestabilan imaginarij većinski stvoren u svrhu njezine dobrobiti. Srušen poput kule od karata, izolirani svijet ilustracija je uzaludnog nastojanja bijega od naplate grešaka. 


 


Predstavljajući bogato oslikane karaktere u više ili manje realnim situacijama, autorica se blago odmiče od tipičnog kriminalističkog romana težeći ka otvaranju moralnih pitanja i katarzičnom učinku, a ne pukoj napetosti i avanturizmu. Ostavljajući prostor za materijaliziranje vlastita moralnog putokaza, ova knjiga propituje granice čovjekove volje i nade u mogućnost dugoročnog zatvaranja očiju pred računima koji neminovno dolaze na naplatu.


 


Ove tihe šume štivo je koje, posebice za sunčanih proljetnih dana, budi maštu i motivira na odlazak u prirodu podsjećajući da je loša raspoloženja, neizbježne tragedije i svakodnevne probleme moguće pohraniti u skrovitim krajolicima daleko od znatiželjnih očiju bar do sljedeće zime kada ogoljen život ipak traži hrabriji potez.


 


Kimi Cunningham Grant spisateljica je japansko-američkog podrijetla koja živi i radi u Pennsylvaniji. Autorica je triju knjiga. Silver Like Dust su memoari koji govore o njezinim djedovima i baki te njihovoj internaciji tijekom Drugog svjetskog rata. Druga knjiga, Fallen Mountains, književna je misterija smještena u gradić u Pennsylvaniji gdje je upravo započelo frakturiranje stijena. Ove tihe šume priča je o preživljavanju, žrtvi i granicama do kojih će otac otići kad se suoči s gubitkom svega. Dvostruka je dobitnica Memorijalne nagrade Dorothy Sargent Rosenberg za poeziju te stipendije Vijeća za umjetnost Pennsylvanije za kreativnu publicistiku. Njezine pjesme i eseji objavljeni su u časopisima Literary Mama, RATTLE, Poet Lore i Whitefish Review.