Književna posveta

Objavljena knjiga “Bili libar” Borisa Dežulovića: ‘Razotkrio je Hajduk na način na koji to nitko dosad nije’

Hina

Foto Goran Stanzl PIXSELL

Foto Goran Stanzl PIXSELL

"Pitate li Borisa Dežulovića, po svoj prilici će vam slagati da Bili libar nije, barem dijelom, i knjiga o Borisu Dežuloviću", rekao je urednik knjige



Novinar i pisac Boris Dežulović objavio je knjigu “Bili libar”, zbirku priča o sportu, Hajduku, ljubavi i vječnom životu, od kojih su neke izlazile na Telesportu i u drugim izdanjima, dok su neke sasvim nove i nikad dosad objavljene.


Kako se ističe u najavi, riječ je o 300-tinjak tvrdo ukoričenih stranica priča o Hajduku i njegovoj povijesti — od osnivanja kluba, preko njegovih najvećih legendi i mitskih utakmica pa do današnjih dana, Marka Livaje i povratka korijenima ‘narodnog kluba’ pod egidom Našeg Hajduka.


Priče su mješavina onih koje su objavljivane na Telesportu u kolumni “Priče iz davnine”, nekih ranije objavljenih drugdje, te još nekih sasvim novih i dosad neobjavljenih.




“Nitko o sportu ne piše poput Dežulovića. Riječ je o pripovjedaču koji i od minornog, sporednog detalja može isplesti epsku priču. Njegove priče sportske tematike rijetke su, ali legendarne”, stoji u najavi. “U ovoj knjizi reći će vam Dežulović mnogo toga o sebi, mnogo više nego što ste mogli saznati čitajući njegove kolumne o poslovično teškim društveno-političkim temama, ali neće vam dati da se za to uhvatite. Koristit će Hajduk kao medij razotkrivajući sebe, a sebe da bi razotkrio Hajduk na način na koji nitko nikad nije”, dodaje se.


“Pitate li Borisa Dežulovića, po svoj prilici će vam slagati da Bili libar nije, barem dijelom, i knjiga o Borisu Dežuloviću”, rekao je urednik knjige i glavni urednik Telesporta Aleksandar Holiga. “Pitate li mene, koji sam imao tu čast sudjelovati u ovoj akciji iz koje je pao gol, to je knjiga o ljubavi i vječnom životu”, dodao je.


U pogovoru knjizi novinar i književnik Ante Tomić ističe kako je “žalosna činjenica da je Hajduk uvijek djelovao bolje na papiru nego na travnjaku. Imao je bolje pisce nego nogometaše, a najbolji je među njima, treba li to uopće napominjati, Boris Dežulović”.


Boris Dežulović (1964.) redoviti je kolumnist u hrvatskim, bosansko-hercegovačkim, slovenskim i srbijanskim medijima. Objavio je dosad SF roman “Christkind” (2003.) o putovanju kroz vrijeme i etičkim dilemama vezanim za mogućnost ubojstva Adolfa Hitlera kao bebe, satirični roman o ratu u Bosni i Hercegovini “Jebo sad hiljadu dinara” (2005.) i knjigu poezije “Pjesme iz Lore” (2005.), te knjigu kratkih priča “Poglavnikova bakterija” (2007.). Napisao je i scenarij dokumentarnog filma “Dnevnik graditelja” redateljice Jasmile Žbanić. Knjige, pripovijetke, pjesme i eseji prevedeni su mu na njemački, talijanski, francuski, engleski, grčki, poljski, ukrajinski, slovenski i makedonski jezik.


“Bili libar” objavljen je u izdanju Telegrama.