FRAKTURA

O jednoj naizgled sasvim običnoj obitelji: Objavljen “Hotel Wartburg”, novi roman Zorana Žmirića

Davor Mandić

Iz bilješke o knjizi može se doznati da u romanu Žmirić pripovijeda o jednoj naizgled sasvim običnoj obitelji, nesretnoj na svoj način T



RIJEKA – Zoran Žmirić ima novi roman. Pod naslovom »Hotel Wartburg« objavila ga je Fraktura, a iz bilješke može se doznati da u romanu Žmirić pripovijeda o jednoj naizgled sasvim običnoj obitelji, nesretnoj na svoj način.


Obračun s ocem


– Kroz tu nesreću, na koju svaka obitelj ima svoje autentično pravo, pisac nas vodi automobilom marke Wartburg. 
Wartburg iz naslova romana prostor je naknadnog obračuna s ocem, lajtmotiv koji pokreće sjećanja na ključne situacije odrastanja i sazrijevanja u kojima glavni junak razrješava neraščišćene račune s roditeljem koji je često više bio vlasnik Wartburga nego roditelj. Dvotaktni motor, koji je zbog godine proizvodnje već odavno utihnuo, zaštektat će ponovo u memoriji pripovjedača kako bi jednom zauvijek raskrstio sa svime zbog čega je njegovo paljenje zvučalo kako treba jedino kad bi otac nekamo odlazio. Tim posljednjim paljenjem motora Wartburg je u pripovjedačevoj perspektivi napravio puni krug od teških uspomena do praštanja ocu koji to nije znao biti, ili je to bio onako kako je jedino znao i mogao. Za taj oprost Zoran Žmirić zalaže se ekonomičnim, naizgled škrtim jezikom koji pogađa točnu mjeru emocije koju mora izazvati kod čitatelja; čini to kratkim, gotovo filmskim sekvencama s dijalogom kao nosivim materijalom, prizorima koji obiluju nužnim emotivnim rezovima iz kojih progovara pravi omjer izgovorenoga i prešućenoga, gorčine i nježnosti, sjećanja i zaborava – vladajući jezikom i pričom onako kako znaju samo pisci u čiju ćemo književnost neupitno povjerovati, ne pitajući se jesu li ispisali fikciju ili fakciju – kaže se u bilješci o romanu.


O piscu


Zoran Žmirić rođen je u Rijeci 1969. godine. Član je Hrvatskog društva pisaca, a radovi su mu prevedeni na engleski, francuski, njemački, poljski, slovenski, talijanski i ukrajinski. Dosad je objavio: »Kazalište sjena« (Adamić, 2002.); »Vrijeme koje nam je pojeo Pac-Man« (Meandar, 2005.); »Blockbuster« (VBZ, 2009., AdPublik 2012., Poljska, Hena com 2018., Fabula, 2018., Ukrajina); »Riječke rock himne« (KUD Baklje, 2011.); »Snoputnik« (Hrvatsko društvo pisaca, 2014.); »Zapisano metkom« (Studio TiM, 2015., Krok 2020., Ukrajina); »Putovanje desnom hemisferom« (Hena com, 2017.); »Pacijent iz sobe 19« (Hena com, 2018., Književna radionica Rašić, 2019., Srbija, Infinito Edizioni 2021., Italija); »Kaleidoskop« (Hena com, 2019.). Romanima »Blockbuster« i »Pacijent iz sobe 19« bio je u finalima najvažnijih hrvatskih književnih nagrada. Dobitnik je nagrada i priznanja: »Književno pero« Hrvatskog književnog društva za knjigu godine – »Blockbuster« (2010.), Godišnje nagrade Grada Rijeke za stvaralački rad i posebna dostignuća u kulturi (2011.), CeKaPe za kratku priču (2013.), »Fran Galović« 2019. po glasovima čitatelja za roman »Pacijent iz sobe 19« (2019.).