Riječki književnik

“Mjesec na trgu” Srećka Cuculića: Tri drame s Rijekom kao poveznicom

Danijela Bauk

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin



RIJEKA – Nova knjiga riječkog književnika Srećka Cuculića »Mjesec na trgu« predstavljena je u dobro popunjenom antikvarijatu Ex libris. Cuculić je prije svega romanopisac koji je do sad objavio petnaest romana, a manje je poznat njegov dramski rad iako je autor velikog broja izvedenih radiodrama te uprizorenih dramskih tekstova. Najnovija knjiga sastoji se od triju dramskih tekstova, napisanih od 2008. do 2018. godine.


To su naslovna drama »Mjesec na trgu«, »Smrt nepoznatog nobelovca« i »Irska via Žabica«. Urednica knjige, a ujedno i kći autora Kim Cuculić u uvodnom je izlaganju istaknula da je poveznica ovih drama grad Rijeka koji je često jedan od »likova« većine Cuculićevih romana. »Mjesec na trgu« posvećen je riječkom slikaru Vladimiru Udatnyju, kojemu je već posvetio roman »Harlekini«. U ovom dramskom hommageu Udatnyju autor sažima desetak posljednjih godina slikarova života, kroz čiju sudbinu se isprepliću univerzalne teme odnosa vlasti i okoline prema kulturi i umjetnosti.


O slikaru je vrlo inspirativno govorila povjesničarka umjetnosti Daina Glavočić naglasivši da je Udatny bio riječka zvijezda, istodobno i scenograf, violinist, vrlo svestran, zanimljiv, tajanstven i jako komplicirane prirode. Njegova djela izazivala su polemike, a slikao je krajolike, figuralne kompozicije i portrete često mijenjajući stilske izraze od postimpresionističkog preko apstraktnog do nadrealističkog. Njegova umjetnička ostavština je čak 1.200 radova.




»Udatny je naš veliki sugrađanin koji je volio Rijeku koja ga nije uvijek prihvaćala. U svakom je slučaju zaslužio izložbu jer će sljedeće godine biti stota obljetnica njegova rođenja«, kazala je Glavočić.


Na temu odnosa sredine prema umjetnicima nastavlja se crna komedija »Smrt nepoznatog nobelovca« u kojoj autor razvija apsurdnu situaciju otmice lokalnog neostvarenog pisca i nesuđenog nobelovca, a cijeli niz peripetija dovodi do tragikomičnog raspleta. U trećoj drami »Irska via Žabica« Cuculić se bavi aktualnom temom masovnog odlaska Hrvata u Irsku.


»Kad su slovenskog književnika Žarka Petana pitali zašto piše, odgovorio je da zato što pero ne može pucati. U potpunosti se s tim slažem. Zato sam i napisao ove drame, a kako će Rijeka sljedeće godine biti Europska prijestolnica kulture nastojat ću do tada napisati još nekoliko dramskih komada kako bi se barem neki od njih i uprizorio na pozornici. A tema mi neće nedostajati jer crni labudovi lete, a Rijeka ima najskuplju pticu na svijetu – »Galeba«, duhovito se osvrnuo Srećko Cuculić na stvarnost koja ga okružuje.


Posljednju knjigu objavio je u vlastitoj nakladi, jer, kako je kazao, više nema volje moliti sredstva podobne. Naime ni u prošlom sistemu nije bio »organizovan«, a danas trebaš biti »njihov«, uhljeb, a kako stvari stoje, Cuculić nikako da se uklopi u pravovaljane kalupe. Ulomke iz knjige čitala je glumica Ri Teatra Jasna Jeličić, a autorov unuk Dorian Cuculić izveo je nekoliko kompozicija na klaviru.