Izazov života

Jesen na Brajdi u MMSU ugostila pjesnika Ivana Alerića

Edi Prodan

Foto Edi Prodan

Foto Edi Prodan

Ivan Alerić pretpremijerno je predstavio svoju sedmu zbirku poezije što izlazi do konca godine



Pjesnički opus dr. Ivana Alerića, zanimljive pojave na hrvatskom književnom nebu, autora koji je prvu zbirku izdao 2011. godine kad je napunio skoro pola stoljeća života da bi ih danas već imao šest, otvorio je zanimljivi serijal književnih događanja naziva Jesen na Brajdi.


Riječ je o inovativnom pristupu korištenja Muzeja moderne i suvremene umjetnosti koji se zahvaljujući “Novom turizmu”, kulturnoj instituciji zaslužnoj za iznimno zanimljiva ljetna događanja na Kantridi ili pak za prošlogodišnji FKK, pretvara u ugodni, u slučaju Alerićeve poezije i intimni kutak, mjesto jedinstva autora i publike.


– Rijeka mi je iznimno dragi grad. Godinu dana proveo sam u Klani tako da sam se imao priliku družit i s Rijekom kad je i stvoreno naše prijateljstvo.




Upravo stoga, večeras ću baš u Rijeci pretpremijerno predstaviti i svoju sedmu zbirku poezije što izlazi do konca godine, istaknuo je Alerić, inače i ugledni liječnik, pulmolog rodom iz Drinovaca, mjesta u kojem je rođen i znameniti AB Šimić.



Svoj kasniji ulazak u svijet poezije Alerić je pojasnio činjenicom da se medicina, od studija do iznimno zahtjevnih specijalizacija, nametnula kao prioritet.


– Poezija je prije svega strast. Nju se drugačije ne može pojašnjavati i objašnjavati. Potreba za pisanjem, iznošenjem svojih emotivnih stanja. Ona se u slučaju moje poezije definiraju tamnim bojama jer najčešće progovaram o smrti, mojim susretima s njom.


Da, zbog svog posla česti su ti susreti, no ono što postavljam kao najvažnije pitanje je pitanje o tome što dolazi nakon nje, nakon smrti. Jer koliko se bojali, ona je neminovnosti, važnije je dakle ono što dolazi nakon nje, istaknuo je Alerić dodavši kako je nova zbirka – prva optimistična.


Poeziju Ivana Alerića čitala je Denis Kirinčić koja je u slučaju pjesama iz nove zbirke učinila zanimljivu interakciju s publikom – desetak pjesama pročitali su i gosti.


Poetsku večer je na sadržajni i zanimljivi način, iscrpnim razgovorom s autorom vodio Ernest Marinković, a prvom uprizorenju Jeseni na Brajdi prisustvovao je i Ivan Šarar, pročelnik za kulturu Grada Rijeke, sasvim sigurno iznenađen ali i zadovoljan velikim brojem posjetitelja koji su došli na zanimljivo druženje s poetskim opusom Ivana Alerića – doslovno se tražila stolica više.