Jesen na Brajdi

Poezija Ivana Alerića: Kaže da je nova zbirka ujedno i prva optimistična

Edi Prodan

Riječ je o inovativnom pristupu korištenja riječkog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti.



Pjesnički opus dr. Ivana Alerića, zanimljive pojave na hrvatskom književnom nebu, autora koji je prvu zbirku objavio 2011. godine kad je napunio skoro pola stoljeća života da bi ih danas već imao šest, otvorio je zanimljiv serijal književnih događanja naziva »Jesen na Brajdi«.


Riječ je o inovativnom pristupu korištenja riječkog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti koji se zahvaljujući »Novom turizmu«, kulturnoj inicijativi zaslužnoj za zanimljiva ljetna događanja na Kantridi ili pak za FKK, pretvara u ugodni, u slučaju Alerićeve poezije i intimni kutak, mjesto jedinstva autora i publike.


– Rijeka mi je iznimno drag grad. Godinu dana proveo sam u Klani, tako da sam se imao priliku družiti i s Rijekom kad je i stvoreno naše prijateljstvo. Upravo stoga, u Rijeci pretpremijerno predstavljam svoju sedmu zbirku poezije koja izlazi do konca godine, istaknuo je Alerić, inače i ugledni liječnik, pulmolog, rodom iz Drinovaca, mjesta u kojem je rođen i znameniti A. B. Šimić.




Svoj kasniji ulazak u svijet poezije Alerić je pojasnio činjenicom da se medicina, od studija do iznimno zahtjevnih specijalizacija, nametnula kao prioritet.


– Poezija je prije svega strast. Nju se drukčije ne može pojašnjavati i objašnjavati. Potreba za pisanjem, iznošenjem svojih emotivnih stanja. Ona se, u slučaju moje poezije, definiraju tamnim bojama jer najčešće progovaram o smrti, mojim susretima s njom. Da, zbog svog posla česti su ti susreti, no ono što postavljam kao najvažnije pitanje je pitanje o tome što dolazi nakon nje, nakon smrti. Jer koliko se bojali, ona je neminovnost, važnije je, dakle, ono što dolazi nakon nje, istaknuo je Alerić dodavši kako je nova zbirka – prva optimistična.


Poeziju Ivana Alerića čitala je Denis Kirinčić, koja je učinila zanimljivu interakciju s publikom – desetak pjesama pročitali su i gosti. Poetsku večer vodio je Ernest Marinković.