MMSU

Za subotu najavljena večer poezije uglednog pulmologa Ivana Alerića

Edi Prodan

Početak poetske večeri Ivana Alerića je u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u 18 sati, dok je druženje s pjesnikom zakazano od 19 do 21 sat u obližnjem art caffeu Jadran.



U subotu 2. listopada riječki Muzej moderne i suvremene umjetnosti ugostit će zanimljivi poetski rad Ivana Alerića, autora šest zbirki poezije, ali i nagrađivanog pjesnika koji je u svojem bitku uvijek u suodnos dovodio dvije svoje strasti: poeziju i medicinu. Alerić je naime jedan od vodećih hrvatskih pulmologa, dok poeziju piše od rane mladosti, još je kao gimnazijalac bio dobitnikom nagrade na Šimićevim susretima. Rođen 25. rujna 1963. godine u Drinovcima, Alerić je do sadaobjavio šest zbirki poezije: Maskembal pod tuđom maskom, Dani od pijeska, Krevet od kamena, Dan maka, Jesami iako i Nebo boje badnjaka.


S druge strane, studij medicine završio je na zagrebačkom medicinskom fakultetu, potom je magistrirao i doktorirao. Nakon specijalizacije interne medicine završio je subspecijalizacije iz pulmologije i internističke onkologije. Profesor je na MEF-u, zaposlen je na KBC-u Zagreb. Od osnivanja nagrade 2015. po izboru pacijenata izabran je 2015. i 2016. za najboljeg u svojoj kategoriji.
Pjesme su mu objavljivane u “Republici”, “Kolu” i “Mostu”, a prevođene su i na engleski jezik. Član je Društva hrvatskih književnika, dok je prvu zbirku objavio prije točno deset godina.


– Najviše me inspirira smisao postojanja. Zašto smo tu, koliko ostajemo, zbog čega smo tu, gdje odlazimo kada završimo misiju ovdje. Svaki dan gledam život i smrt i to m najviše inspirira, ali i moja mati, baka, ljudi koje sam volio i koje volim, ističe Alerić, koji u svojim pjesmama progovara o ljepoti, ljubavi, samoći, smrti, nadi, bolesti, beznađu. Izravan je, ali emotivan i otvoren i ostavlja snažan dojam na svoje čitatelje, posebno stoga što svojom poezijom često dira u iznimno teške životne teme, rasprave koje potiče bolest, prolaznost života s kojom se kao liječnik na jednom od najtežih odjela prečesto susreće.




Početak poetske večeri Ivana Alerića je u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u 18 sati, dok je druženje s pjesnikom zakazano od 19 do 21 sat u obližnjem art caffeu Jadran.