Novitet

Gradska knjižnica Rijeka uvodi novu uslugu – “Knjige u škartocu”

Davor Mandić



Gradska knjižnica Rijeka uvodi novu uslugu – »Knjige u škartocu« – kojom je moguće od kuće izabrati i digitalnim putem naručiti željene naslove, a onda ih, bez duljeg zadržavanja u zatvorenim prostorima, preuzeti iz Knjižnice u škartocu koji je pripremljen samo za korisnika koji ga je naručio. Usluga je, kako javljaju iz GKR-a, dostupna u ograncima Zamet, Trsat, Drenova, Turnić te u Knjižnici Čavle, Knjižnici »Vid Omišljanin« i u Dječjem odjelu Stribor.


Usluga »Knjige u škartocu« funkcionira u nekoliko koraka: u online katalogu treba pronaći željene naslove, provjeriti jesu li knjige dostupne te zahtjev poslati na mail: [email protected]. Obavezno je napisati ime i prezime, broj članske iskaznice, odjel ili ogranak u koji se planira doći po knjige (Turnić, Zamet, Drenova, Trsat, Omišalj, Čavle ili Stribor), ime autora i naslov knjige koju se želi čitati. Po primitku podataka knjižničari će se povratno javiti, započeti proces pronalaska i zaduživanja knjiga te vrijeme kada ih se može preuzeti, tvrde u GKR-u.


Uslugu mogu koristiti svi članovi Gradske knjižnice Rijeka, bez obzira na odjel ili ogranak u kojem su se učlanili. Odjednom je moguće posuditi četiri naslova, a usluga se dodatno ne naplaćuje. Knjige bi trebale biti spremne unutar 24 sata, a o svim detaljima preuzimanja korisnici će biti obaviješteni mailom iz Knjižnice.




Također, omogućen je i online upis u Gradsku knjižnicu Rijeka, detalji o kojem se mogu pronaći na stranici gkr.hr, a osnovu postupka čini ispunjavanje priložene prijavnice i slanje na e-mail [email protected]. Kako kažu u knjižnici, članarina je gotovo simboličnih 50 kuna godišnje, a omogućuje godišnje korištenje svih odjela i ogranaka te aplikacije ZaKi Book, najveće domaće e-knjižnice za mobilne uređaje.