"Mediji, propaganda i sistem"

Chomsky i dalje najčitaniji na stranicama besplatnih elektroničkih knjiga

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

ijekom prošle godine Društvo za promicanje književnosti na novim medijima (DPKM) objavilo je 12 novih naslova, pa je sada na adresi www.elektronickeknjige.com od objavljenih 167 dostupno 150 djela. U istom razdoblju zabilježeno je skoro 150 tisuća jedinstvenih posjetitelja koji su ukupno čitali 98.606 knjiga, izvijestio je DPKM.



Tijekom prošle godine Društvo za promicanje književnosti na novim medijima (DPKM) objavilo je 12 novih naslova, pa je sada na adresi www.elektronickeknjige.com od objavljenih 167 dostupno 150 djela. U istom razdoblju zabilježeno je skoro 150 tisuća jedinstvenih posjetitelja koji su ukupno čitali 98.606 knjiga, izvijestio je DPKM.


Na drugom od deset mjesta top ljestvice najčitanijih naslova u 2014. je “Tour de force” Krešimira Pintarića, na trećem “Tkači snova” Roberta Mlinareca, a slijede Boris Buden (“Barikade”), Dražen Šimleša (“Četvrti svjetski rat/Drugačiji svijet je moguć!”), Robert Roklicer s dva naslova (“Undergorund” i “Kako se ubiti”), Roman Simić (“Mjesto na kojem ćemo provesti noć”), Tomislav Bogdan (“Pristajanje”) i Sanja Pilić (“Ah, ludnica”).


Od pokretanja projekta 2001. mrežnim stranicama pristupilo je gotovo milijun i 550 tisuća posjetitelja – u prosjeku više od 100 tisuća godišnje. Besplatne elektroničke knjige čitane su 839.543 puta, što znači da je u prosjeku svaki naslov čitalo više od pet tisuća posjetitelja.




Tijekom prošle godine težište izdavačkog plana bilo je, kao i dosad, na vrhunskim književnim djelima suvremenih hrvatskih autorica i autora. Objavljeno je dvanaest knjiga, od zbirki pjesama “Postanak ptica” Ane Brnardić, “Naizgled” Irene Matijašević i “Kućna pravila” Olje Savičević Ivančević do “Poslanica običnim ljudima” Marka Pogačara, “U što se zaljubljujemo” Romana Simića Bodrožića, “Vijesti iz Nigdine” Williama Morrisa i knjige “Mediji i kultura : ideologija medija nakon decentralizacije” Katarine Peović Vuković.


Za 2015. planira se objaviti jednaki broj naslova u četiri ‘bloka’ – ženski pjesnički blok (Dorta Jagić “Kvadratura duge”, Irena Matijašević “Južne životinje”, Darija Žilić “Pleši, Modesty, pleši”), potom muški pjesnički blok (Branko Maleš “Trickster”, Marko Pogačar “Predmeti” Tvrtko Vuković, “Golmanu, lovcu i šumaru”, te ženski prozni blok (Marinela “Lift bez kabine”, Marinela “Pušite li?”; Olja Savičević Ivančević “Nasmijati psa”) i muški prozni blok (Zoran Lazić “Ljeto u gradu”; Gordan Nuhanović “Posljednji dani panka”, Krešimir Pintarić “Ljubav je sve”).


Voditelj projekta, Krešimir Pintarić, očekuje da će se tijekom ove godine predstaviti redizajnirane mrežne stranice prilagođene pametnim telefonima, a novi sustav će podržavat će distribuciju književnih djela u četiri najraširenija formata za e-knjige.