Zagrebački HNK

Atraktivnim performansom Dimitrije Popović predstavio knjigu “Žensko tijelo u ogledalu slike”

Edita Burburan

Miss sporta Lucija Begić izvela je pomalo  fetišistički performans  noseći ogledalo ispred sebe oblijepljena s kistovima Umjetnik Dimitrije Popović jučer je u foajeu zagrebačkog HNK-a  predstavio svoju novu knjigu “Žensko tijelo u ogledalu slike”. Kako su Popovićeve  promocije uvijek pomno pripremane s nakanom da izazovu prisutne na promatranje i razmišljanje, i ovaj je put predstavljanje bilo popraćeno performansom.  Miss sporta Lucija Begić izvela je pomalo  fetišistički performans  noseći ogledalo ispred sebe oblijepljena s kistovima  koji su neodvojivo podsjećali na male zabodene oštrice  koje su na simboličan način otkrivale suštinu umjetničke teme.


Prema opisu izdavača u knjizi kroz primjere umjetnik pokušava odgovoriti na pitanje: zašto je akt kamen kušnje za svakoga slikara i zašto je tako produktivan pokretač umjetničke kreacije. Prateći različite prikaze ženskog tijela kroz vrijeme, autor je ispisao  malu povijest slikarstva od renesanse do danas.


U knjizi Žensko tijelo u ogledalu slike: od Botticellijeve Venere do Koonsove Ciccioline, Dimitrije Popović na inovativan, vrlo analitičan i posve originalan način progovara o ženskom tijelu kao stoljećima prisutnom motivu u djelima svjetskih umjetnika referirajući se i na svoja likovna djela s istim motivom. Ono što ovo djelo čini vrijednim i posebnim autorovi su opisi odabranih autora i njihovih djela, od opisa načina na koji je djelo slikano, do kromatske analize, a sve u funkciji dočaravanja apstraktnog osjećaja koji pobuđuje žensko tijelo, jasno ističući razliku između prirodne i umjetničke ljepote. Umjetnička je ljepota „uzvišenija” jer je rođena iz duha, za razliku od oponašanja prirode, odnosno njena „pukog odraza u ogledalu”.
Večer je u glazbenom dijelu popratio  pijanist  Matej Meštrović, koji je na kraju pozvao i samog umjetnika da uz dva tona bude suautor male glazbene improvizacije nadahnute događajem.