Kultivacija

Kim Cuculić: Sretan rođendan umjetnosti

Kim Cuculić

Muzička akademija u Zagrebu / Foto Arhiva NL

Muzička akademija u Zagrebu / Foto Arhiva NL



Robert Filliou francuski je likovni umjetnik rođen 17. siječnja 1926. godine. Predstavnik je umjetničkog gibanja fluxus. Izvodio je domišljate akcije te postavljao intrigantne i provokativne instalacije u kojima je rabio obične, svakodnevne predmete. Upravo na njegovu inicijativu 17. siječnja, na Filliouov rođendan, diljem svijeta slavi se Međunarodni rođendan umjetnosti. Filliou je 17. siječnja 1963. proglasio da je umjetnost rođena prije 1.000.000 godina te dodao: »Jedan čovjek uzeo je suhu spužvu i bacio je u kantu vode. Tko je bio taj čovjek, nije važno. On je mrtav, ali umjetnost je živa. Umjetnost je bila život prije milijun godina, milijun i deset godina kasnije, još uvijek će biti.«


Nakon njegove smrti, 1987. godine, umjetnici u cijelom svijetu slave njegovu zamisao vječne proslave (la fête permanente). Prve proslave okupljale su male grupe entuzijasta u Njemačkoj i Francuskoj, a sljedećih godina pridružuju im se i umjetnici širom svijeta. Filliouova su se predviđanja obistinila te pisci, glazbenici i slikari svakog 17. siječnja slave njegovu zamisao da je umjetnost živa te nizom aktivnosti potiču na suradnju i zajedništvo. Skupina stručnjaka za ars acusticu pri Europskoj radiodifuzijskoj uniji (EBU) organizira radijsku proslavu objedinjujući u četverosatnome programu uključivanja iz dvadesetak gradova, uz različite umjetničke priloge. Hrvatski radio sudjeluje u projektu od 2006. godine prijenosima i uključivanjem vlastitih događaja. Na isti datum 2024. godine umjetnici diljem svijeta šezdeset i prvi put uzastopno obilježit će uspostavljanje »vječne mreže« – svjetske zajednice umjetnika povezanih kreativnim dijalogom. I ove godine bit će izravno uključenje u Europsku radiodifuzijsku uniju putem Dramskog i glazbenog programa Hrvatskog radija te videostreaminga.


U proslavu se uključila i Hrvatska. Tako će se rođendan umjetnosti sljedeće srijede obilježiti i na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu nizom programa kojima je cilj publici predstaviti posebnosti visokog umjetničkog obrazovanja. Ove godine uz domaćina, Muzičku akademiju, u programu sudjeluju Akademija dramske umjetnosti, Akademija likovnih umjetnosti, Studij dizajna Arhitektonskog fakulteta te prvi put Tekstilno-tehnološki fakultet.




Posjetitelji će moći vidjeti kako nastaju dramske predstave, igrani i animirani filmovi, kako se uvježbavaju glazbene izvedbe, izrađuju likovni radovi, kreira odjeća i izrađuju kostimi ili kako nastaju znanstveni radovi u umjetnosti. Akademija dramske umjetnosti predstavit će najbolje radove studenata nekoliko odsjeka pa će tako studenti glume izvesti isječke iz ispitnih produkcija, studenti suvremenog plesa izvest će izbor iz solo izvedbi, a studenti dramaturgije čitati svoje tekstove. Održat će se i projekcije filmova te razgovor sa studentima Odsjeka produkcije, filmske i TV-režije, montaže i snimanja te predstaviti program radija KRADIO FM.


Akademija likovnih umjetnosti predstavit će rad svih šest odsjeka. Prikazat će se najbolji nagrađeni animirani filmovi i videoradovi te restauratorska radionica i radionice portretiranja i animacije, a bit će izloženi i radovi većeg formata, skulpture i viseće instalacije.


Tekstilno-tehnološki fakultet predstavit će putem projekcije filma radove studenata diplomskog studija Modnog dizajna te prirediti dvije izložbe radova studenata s kolegija Kreiranje odjeće i Modna ilustracija, a moći će se pogledati i izložba kostima iz zajedničkih projekata umjetničkih akademija.


Studij dizajna Arhitektonskog fakulteta predstavit će putem 3D mapirane projekcije radove nastale u sklopu nastave, a domaćina obilježavanja, Muzičku akademiju, predstavit će komorni sastavi i ansambli koji će izvoditi djela od baroka do najnovijih skladbi studenata Odsjeka za kompoziciju. Kao gosti nastupit će studenti Muzičke akademije u Puli, Glazbenog odjela Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu, Odsjeka za glazbenu umjetnost Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, a bit će prikazani i najbolji filmovi s Revije UMAS 2022 odsjeka za Film i video Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu.