Dani fijumanske kulture

Vraća se predstava Laure Marchig i Darka Jurkovića “Ma noi torneremo/Ma ćemo se vrnut”

Kim Cuculić

Ana Blečić Jelenović, Mirko Soldano, Alida Delcaro, Nevia Rigutto i Anamaria Drezga / Foto MARKO GRACIN

Ana Blečić Jelenović, Mirko Soldano, Alida Delcaro, Nevia Rigutto i Anamaria Drezga / Foto MARKO GRACIN

Riječ je o "pučkoj komediji s umetcima rafinirane glazbe". Tekst je napisan na fijumanskom, s elementima čakavskog



RIJEKA  Glazbena komedija “Ma noi torneremo/Ma ćemo se vrnut” bit će prikazana u Zajednici Talijana Rijeka 8. lipnja u 19.30 sati u sklopu Dana fijumanske kulture te u vijećnici Grada Krka 29. lipnja u 20.30 sati. Ovih dana probe se održavaju u riječkoj Zajednici Talijana. Nakon što je ansambl u suradnji s Ansamblom Intermezzo predstavio premijerni blok koncertne izvedbe predstave u listopadu 2021., družina Fedre art projekta vraća se na scenu kako bi publici donijela dašak vedrine.


Riječ je o “pučkoj komediji s umetcima rafinirane glazbe” koju je napisala Laura Marchig zajedno sa kompozitorom Darkom Jurkovićem-Charlijem, dobitnikom ovogodišnje nagrade Hrvatskog društva skladatelja u području jazza. Laura Marchig potpisuje i tekstove songova. Tekst je napisan na fijumanskom, s elementima čakavskog, domaćeg dijalekta. Radnja je smještena u unutarnjem dvorištu stare zgrade u riječkom kvartu Toreta i govori o bitnim ljudskim vrijednostima, o važnosti ljubavi i prijateljstvu, u trenucima kad su samoća i osjećaj izoliranosti postali “opipljivi” za vrijeme lockdowna i globalne pandemije, ali i o ovim novim, ratnim vremenima. Govori i o starosti kao o važnom segmentu našeg životnog puta.


Likovi su kipar Ferruccio deto El Trapano – Ferruccio zvan bušilica (Mirko Soldano), njegova ljubomorna i svadljiva mlada supruga Nori (Ana Blečić Jelenović) i dvije starije umjetnice u mirovini, dvije (ne)prijateljice, bivša balerina Fany (Alida Delcaro) i pjevačica Mariucci (Nevia Rigutto). Lik koji sve promatra s dozom ironije je mačak “El gato Bonculovich” (Mačak fina guzica), kojeg igra mlada Anamaria Drezga.




– Dobila sam inspiraciju za pisanje ovog teksta slušajući dogodovštine iz djetinjstva koje mi je pričala Nevia Rigutto za koju smo Darko Jurković Charlie i ja napisali nekoliko pjesama, kaže Laura Marchig. Nevia mi je znala pričati o njezinom životu u riječkom kvartu Toreta, evocirajući smiješne likove koji su nekada živjeli u tom kvartu. Bili su siromašni, ali sretni i kreativni. Nevia i Alida Delcaro su i u stvarnom životu prijateljice iz djetinjstva, ali za razliku od njihovih likova, ne svađaju se, nego prijateljevaju, te su ostale cijeli život u kontaktu. Fascinirala me ideja da ih spojim, i da za njih, kao i za dva odlična pjevača Anu Blečić Jelenović i u prvoj verziji za Mansura Puhovca kojeg zamjenjuje, u alternaciji izvrstan glumac Talijanske drame Mirko Soldano, napišemo priču i songove koji će moći razveseliti, ali i dirnuti gledatelje.


Radnja je smještena u današnje vrijeme, u ovom “post lockdown Božjem času” i u ovim teškim ratnim vremenima. Željeli smo istovremeno oživjeti neke tipične atmosfere onih “lijepih starih vremena” kada ljudi, pogotovo stariji, nisu bili toliko usamljeni, nego su se puno više družili, možda su se ponekad previše “pačali” u tuđa posla, ali su bili spremni brinuti se jedni za druge, zaključuje Marchig.