Premijera opernih jednočinki

ARLECCHINO I GIANNI SCHICCHI Uspješan pilot-projekt budućeg konzorcija nacionalnih kazališta

Kim Cuculić

Prizor iz opere »Arlecchino« / Foto Marko Gracin

Prizor iz opere »Arlecchino« / Foto Marko Gracin

Ovim povodom u Rijeci su se uoči premijere okupili intendantice i intendanti hrvatskih narodnih kazališta kako bi na radnom sastanku raspravljali o inicijativi K-HNK



RIJEKA – Dvije operne jednočinke, »Arlecchino« Ferruccija Busonija u režiji Marina Blaževića te Puccinijev »Gianni Schicchi« u režiji Fabrizija Melana, a obje pod dirigentskim vodstvom maestra Valentina Egela, premijerno su izvedene na pozornici riječkog HNK-a Ivana pl. Zajca, ispraćene dugotrajnim pljeskom i ovacijama. Ova dvostruka operna produkcija ostvarena je u koprodukciji s HNK-om u Osijeku, a okupila je velik ansambl od tridesetak riječkih i osječkih opernih solista. Riječ je o pilot-projektu budućeg K-HNK – konzorcija svih hrvatskih nacionalnih kazališta. Ovim povodom u Rijeci su se uoči premijere okupili intendantice i intendanti hrvatskih narodnih kazališta kako bi na radnom sastanku raspravljali o inicijativi K-HNK te dogovorili konkretne daljnje suradnje. Kako se doznaje, dogovorena je sustavna, kreativna i kontinuirana suradnja čiji će konkretni rezultati biti obznanjeni već prigodom osječke premijere 28. travnja. Na premijeru u Rijeci stigla je i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.


Opet brojna publika u riječkom kazalištu / Foto M. Gracin

Opet brojna publika u riječkom kazalištu / Foto M. Gracin


 


Arlecchino


U suradnji Opere i Talijanske drame HNK-a Ivana pl. Zajca, te u koprodukciji s HNK-om u Osijeku, u prvom dijelu večeri izveden je Busonijev »Arlecchino/Harlekin ili prozor«, opera na tematskoj bazi srednjovjekovne komedije dell’arte, združena s komičnom operom iz čuvene Puccinijeve trilogije. Iako su obje opere nastale u istom periodu (1913. i 1917.), ovdje je riječ o svojevrsnom »sudaru« – sudaru tradicije viđene očima modernista (Busoni) i moderne viđene očima opernog skladatelja »starog kova« (Puccini). Kako piše u najavi predstave, mnogi pisci ističu kako je upravo »Gianni Schicchi«, uz »La Bohème« i »Toscu«, najuspjelije Puccinijevo operno djelo te ujedno i najznačajnija talijanska glazbena komedija iza Verdijevog »Falstaffa«.
Iako se sam događaj spominje već u Danteovoj »Božanstvenoj komediji«, ističe se kako autor »uzima za sadržajnu podlogu drski podvig naslovnog junaka koji – spretnom zamjenom – na tuđoj samrtničkoj postelji sam sebi ostavlja u baštinu najbolji dio pokojnikove imovine« (Josip Andreis). Busonijev »Arlecchino« parodija je raznih opera, ali i uopće opere kao žanra.
Arlecchina, pripovjedača, u predstavi na komičan način igraju glumci Talijanske drame Serena Ferraiuolo i Giulio Settimo, a na premijeri je Colombinu, Arlecchinovu suprugu, pjevala Michaela Selinger. Leandra, viteza, Colombinina ljubavnika pjevao je venecuelanski tenor Jorge Puerta. Scenograf i oblikovatelj svjetla je Alan Vukelić, kostimografkinja je Sandra Dekanić, a koreografiju i scenski pokret osmislila je Mila Čuljak.


 Radnja »Giannija Schicchija« odvija se u Firenci u 13. stoljeću / Foto DRAŽEN ŠOKČEVIĆ

Radnja »Giannija Schicchija« odvija se u Firenci u 13. stoljeću / Foto DRAŽEN ŠOKČEVIĆ




 


Gianni Schicchi


Radnja »Giannija Schicchija« odvija se u Firenci 1299. godine. Umro je bogati Buoso Donati. Oko njegova kreveta licemjerno tuguju mnogobrojni rođaci. Tjeskobni i uznemireni rastrče se u potrazi za oporukom. Mladi Rinuccio nađe dragocjeni dokument. Kada ga nestrpljivo otvore, svi ostaju kao pokošeni: stari je Donati ostavio čitavo svoje bogatstvo – redovnicima! Umjesto jadikovki, pokojnika u krevetu sada časte psovkama.
Dosjete se kako nije sve gotovo, Donati je tek umro i vijest o njegovoj smrti nije se stigla proširiti. Krivotvorit će oporuku, ali kako?, zaplet je ove popularne opere buffe.
Naslovnu ulogu Giannija Schicchija na premijernoj izvedbi pjevao je Robert Kolar, a publiku je u ulozi Laurette oduševila i Anamarija Knego. Rinuccija je pjevao Bryan Lopez Gonzalez, a na premijeri su nastupili i Marko Fortunato, Vanja Zelčić, Luka Ortar, Slavko Sekulić, Jurica Jurasić Kapun, Lorena Krstić, Sofija Cingula, Dario Bercich, Saša Matovina, Marijan Padavić te baletni plesač Andrei Köteles kao Buoso Donati. Scenografkinja je Paola Lugarić, kostimografkinja Manuela Paladin Šabanović, a oblikovatelj svjetla Dalibor Fugošić.


Marin Blažević, Vojko Obersnel, Nina Obuljen Koržinek i Srećko Šestan / Foto M. GRACIN

Marin Blažević, Vojko Obersnel, Nina Obuljen Koržinek i Srećko Šestan / Foto M. GRACIN