Ne propustite

Ri Teatar ima premijeru predstave “Spermići”. Riječ je o remakeu kultne komedije “Misli glavom

Kim Cuculić

Autori su Nebojša Zelić, Filip Ličanin i Bojan Lakoš, koji je također i redatelj



RIJEKA – Ri Teatar premijerno će 17. listopada u 20 sati izvesti predstavu »Spermići«, remake kultne komedije »Misli glavom« iz 2003. godine.


Od te godine predstava je odigrana 37 puta. Gostovala je širom Hrvatske te na sedmodnevnoj turneji po sjevernoj Italiji, a na Festivalu FPT 2003. godine dobila je specijalnu nagradu za istraživanje pučke groteske. Od 2007. više nije na repertoaru Kulturnog centra Kalvarija.


Autori su Nebojša Zelić, Filip Ličanin i Bojan Lakoš, koji je također i redatelj. U »Spermićima« glume Mislav Niessner, Luka Šegota, Dajan Delić i Sandro Silić. Kostimografiju potpisuje Adriana Deželjin Pezelj, a glazbu Kvadrat Nodnoll.




U tekstu pod naslovom »Antibajka o tri spermija« kazališna kritičarka Nataša Govedić ovako je pisala o predstavi »Misli glavom«:


»Troje riječkih glumaca (Nebojša Zelić, Bojan Lakoš, Filip Ličanin) napravilo je predstavu o nužnom propadanju spermija/protagonista tijekom borbe za oplođivanje jajne stanice.


Spermiji su mjestimično karakterizirani čak i duhovitije od srodnog im junaka iz filma Woodyja Allena: u riječkoj su predstavi na koegzistenciju prisiljeni sirovi agresivac, plemeniti revolucionar i od svega ustrašeni hipohondar.


Sva trojica u konačnom pohodu na susret s jajnom stanicom propadaju, ali njihovo je putovanje u najboljoj maniri Johathana Swifta i novih Gullivera u groteskno nesrazmjernim situacijama, vrijedno pozornosti publike.«


Katarina Kolega napisala je da tekst zadire u aktualna društvena i politička pitanja