Kazalište "Za bregom"

Majčina priča Šume Striborove: Sugestivna Doris Šarić Kukuljica u nesvakidašnjim ulogama

Kim Cuculić

Doris Šarić Kukuljica / Foto: Mirko Cvjetko

Doris Šarić Kukuljica / Foto: Mirko Cvjetko

Zanimljivost dramatizacije Zdenke Đerđ je u tome što je »Šuma Striborova« ispripovijedana iz perspektive lika Majke, no Doris Šarić Kukuljica, različitim modulacijama glasa i gestama, igra i ostale likove



ZAGREB – U Zagrebu smo ovih vrućih ljetnih dana prisustvovali nesvakidašnjem kazališnom događaju. U Odjelu za djecu i mladež Gradske knjižnice na Starčevićevom trgu premijerno je izvedena predstava »Majčina priča Šume Striborove« u dramatizaciji Zdenke Đerđ i u produkciji Lutkarskog kazališta »Za bregom«.


Poznata bajka Ivane Brlić-Mažuranić dramatizirana je i prilagođena za monodramsko izvođenje Doris Šarić Kukuljica, jedne od ponajboljih hrvatskih dramskih umjetnica. Repertoarom Kazališta bajki L. K. »Za bregom« nastoji promovirati umjetnički vrijedna književna djela za djecu i mladež koja monodramom oživljavaju velikani hrvatskog glumišta. Tako je lik Majke iz »Šume Striborove« dugi niz godina interpretirala Marija Kohn, a ta je čast sada pripala Doris Šarić Kukuljica koja ovom ulogom nastavlja niz od oko 150 dramskih lica što ih je tijekom četiri desetljeća odigrala na kazališnim daskama.


Moć pripovijedanja


Zanimljivost dramatizacije Zdenke Đerđ je u tome što je »Šuma Striborova« ispripovijedana iz perspektive lika Majke, no Doris Šarić Kukuljica, različitim modulacijama glasa i gestama, utjelovila je i ostale likove iz bajke – sina, snahu-guju, Domaće, Malika Tintilinića, siromašnu djevojku… Sugestivnim, toplim glasom, glumica je oživjela rečenice Ivane Brlić-Mažuranić, iskazujući ekspresivnim načinom glume moć pripovijedanja.




U 45 minuta trajanja predstave, koja je namijenjena uzrastu od 7 do 10 godina, Doris Šarić Kukuljica male i velike gledatelje provela je kroz sve bitne elemente ove »priče iz davnine« u kojoj dolazi do izražaja književno umijeće Ivane Brlić-Mažuranić da uspješno kombinira opise krajolika, maštovite radnje i fantastične likove, a sve kako bi prenijela važne životne poruke.


Glumački dojmljivo


Poznato je da je monodrama najveći glumački izazov, kojemu je Doris Šarić Kukuljica odgovorila glumački dojmljivo i snažno, ostavljajući publici prostora za njezinu vlastitu imaginaciju i dočaravanje svjetova Ivane Brlić-Mažuranić. Jedini rekviziti koje pritom koristi na ogoljenoj sceni su mali crni naslonjač i pletena košarica, a glumačke transformacije omogućio joj je jednostavni crni kostim s kapuljačom. Kostim i scenu je osmislila Marija Šarić Ban, čiji je kostim kad se raskrili ujedno i scenografija. Na kraju predstave pojavljuje se i element lutkarstva – lutka Malika Tintilinića koju je kreirala i izradila također Marija Šarić Ban, a bila je to i za nas jedinstvena prilika da Doris Šarić Kukuljicu upoznamo i kao animatoricu lutke.


Kroz likove iz »Šume Striborove«, a naročito središnji lik Majke, ova velika glumica još je jednom ukazala na važne poruke Ivane Brlić-Mažuranić, koja u ovoj bajci prikazuje jačinu i bezgraničnost majčine ljubavi, naglašavajući važnost čistog srca, hrabrosti i ljubavi, a osuđujući zloću. Sve su to poruke važne i za današnje vrijeme.