Talijanska drama

Inovativan kazališni projekt. Na daskama Zajca u nedjelju je premijera “Kamikaza” u režiji Marca Lorenzija

Kim Cuculić

Foto Dražen Šokčević

Foto Dražen Šokčević

Rezultat je to promišljanja suvremenosti koje isprepliće tragični napad na Bataclan u Parizu 13. studenoga 2015. s pričom o mladoj filmskoj redateljici koja se bori sa stvaranjem filma



RIJEKA – Ansambl Talijanske drame riječkog HNK-a Ivana pl. Zajca udružio je snage s Teatrom Biondo iz Palerma, a rezultat njihove suradnje koprodukcijska je predstava »Kamikaze/Assocerò sempre la tua faccia alle cose che esplodono« (»Kamikaze/Zauvijek ću tvojem licu asocirati eksplodirajuće stvari«) Emanuelea Aldrovandija u režiji Marca Lorenzija. Premijera predstave na programu je riječkog HNK-a u nedjelju 17. ožujka s početkom u 19.30 sati.


»Kamikaze« su rezultat promišljanja suvremenosti koje isprepliće tragični napad na Bataclan u Parizu 13. studenoga 2015. s pričom o mladoj filmskoj redateljici koja se bori sa stvaranjem filma. Ovaj inovativan kazališni projekt nastavak je kontinuirane suradnje redatelja Marca Lorenzija i riječke Talijanske drame tijekom koje je već oduševio riječku publiku uprizorenjem Pirandellovog klasika »Enrico IV.«/»Henrik IV.«, osvojivši i nagradu za najbolju predstavu Talijanske drame u sezoni 2022./2023.


Dragocjeni eksperiment


Složene i uvjerljive radnje, »Kamikaze« nude razmišljanje o odnosu između moći, kapitalizma i ljudskih odnosa, a poput prave »crne komedije« složenim se temama bavi s ironičnom crtom. Autor Emanuele Aldrovandi ističe da ironija nije samo osobni izraz, već moćan alat za uključivanje gledatelja. »To je način da uključimo gledatelje i pokušamo ih odvratiti od uvriježenih načina razmišljanja i sagledavanja nekih aspekata stvarnosti«, kaže Aldrovandi.


Foto Dražen Šokčević




Predstava poziva na postupno uranjanje u njezino tkivo. Aldrovandijeva sposobnost tumačenja različitih slika suvremenih vijesti, kako navodi redatelj Marco Lorenzi, iznenađujuća je; uspio je stvoriti »inteligentno i ironično zastrašujući prikaz suvremenog stanja: paradoks življenja u naizgled bezizlaznom sustavu«. Novi i veliki izazov za redatelja Lorenzija je »istraživanje misterija koji okružuje ove suvremene događaje te otkrivanje društvenih dinamika pomoću ironije i originalnosti, ali i tragičnih i arhetipskih struktura.«


Polazeći od ovih razmišljanja, odnosno od kompleksnosti sadašnjosti, Marco Lorenzi smatra da je izuzetno zanimljivo okupiti ansambl glumica i glumaca, ali i umjetničkih suradnika i suradnica koji dolaze iz dviju različitih europskih država, nositelje različitih jezika i pogleda na svijet. »Zajednička vizija koju smo razvili s Teatrom Biondo iz Palerma i Hrvatskim narodnim kazalištem Ivana pl. Zajca iz Rijeke omogućuje nam izgradnju rijetkog i dragocjenog eksperimenta u čijem središtu su umjetnici iz obiju zemalja pozvani na zajedničko stvaranje i prevladavanje poteškoća multikulturalizma za koji se stalno činimo nespremnima. U ime nečega što kazalištu pripada od njegova postanka: razumijevanja razloga Drugoga«, kaže redatelj Lorenzi o projektu čiji je cilj ponuditi hrabro istraživanje našeg vremena, spajajući vizije dviju različitih europskih stvarnosti.


Foto Dražen Šokčević


Autorska i glumačka ekipa


U predstavi glume Elena Brumini, Aleksandar Cvjetković, Serena Ferraiuolo, Stefano Maria Iagulli, Mirko Soldano iz Talijanske drame, Mario Jovev, glumac Hrvatske drame, te gostujući Vittorio Camarota, Eletta Del Castillo i Aurora Cimino. Scenografiju i kostime potpisuje Gregorio Zurla, čiji je asistent Ivan Botički. Glazbu potpisuju Enza De Rose i Leonardo Porcile, a videoprojekcije Edoardo Palma i Emanuele Gaetano Forte. Dizajn svjetla povjeren je Robertu Pavliću, dok je asistent režije Lorenzo de Iacovo.


Reprizne izvedbe predstave na rasporedu su 27., 28. i 29. ožujka u 19.30 sati. »Kamikaze« će 18. ožujka biti izvedene u Kopru, 20. ožujka u Bujama, 25. ožujka u Puli te će od 5. do 14. travnja biti izvođene u Palermu.