Riječki lutkari

GKL Rijeka priprema novu premijeru “Bomboniera Variete!”

Hina

Matija Solce u GKL-u Rijeka / Foto GKL Rijeka

Matija Solce u GKL-u Rijeka / Foto GKL Rijeka



Gradsko kazalište lutaka Rijeka za 8. veljače priprema novu premijeru, “Bomboniera Variete!”, autora, redatelja i skladatelja Matije Solcea, najavljuje ovo kazalište.


Naslov predstave stari je naziv današnjega kazališta lutaka. Ovaj čudnovati lutkarski varijete u svome ludom putovanju kroz prostor i vrijeme inspiriran je gradom Rijekom i njegovim ljudima te sjećanjima lutkarskog kazališta s početaka lutkarstva u Rijeci, od marionetnog teatra Lukezića iz Fiume do lutka legendarnog Jurića sa Sušaka, navodi GKL Rijeka.


U fragmentarnoj dramaturgiji, pet glumaca-lutkara ispričat će na lutkarski maštovit i duhovit, a opet pomalo sjetan i poetičan način, svoje verzije više ili manje poznatih povijesnih crtica o Rijeci te njezinoj industrijskoj baštini kroz legendarne proizvode, od čokolade Slon odnosno Elefant Cacaoa i tvornice čokolade do popularnog kolača rigojanči, ali i priče o običnim, malim ljudima.




GKL ističe da predstava nema namjeru rekonstruirati povijesno-dokumentarne činjenice, već ispisati vlastiti imaginativni svijet u kojemu se isprepliću prizori sjećanja i želja iz djetinjstva glumaca s izmišljenim ili stvarnim događajima i ljudima, spajajući tako prošlost i sadašnjost, fikciju i zbilju. Glavnu okosnicu čine dječje impresije, u kojima neočekivane uloge tako dobivaju neboderi, galebovi, slon, kauboji i Indijanci, viđeni kroz razigranu dječju perspektivu svijeta. “Scena i gledalište postaju svojevrsna kutija bombonjere različitih okusa, s kojom možemo usporediti život: slatkih, gorkih, paprenih”, navodi se.


U predstavi se koriste različite lutkarske forme, teatar sjena, prstnih, ručnih, plošnih lutaka, do teatra objekata kojega čine obični uporabni ili pak odbačeni predmeti koji se magijom lutkarstva stalno pretvaraju u nove likove i lutke.


Glasoviti lutkar i redatelj Matija Solce u svome radu istražuje intrigantan odnos između lutke, glumca, teatra objekata i glazbe, na čemu zasniva i ovu neobičnu predstavu. Kako navodi GKL, namijenjenu gotovo za sve uzraste gledatelja, no prije svega školarce od sedam godina naviše.


Kreator objekata, lutaka, scenograf i kostimograf je Tomaš Žižka, dramaturške suradnice su Magdalena Lupi Alvir i Vedrana Balen Spinčić, a oblikovatelji svjetla Tomaš Žižka i Sanjin Seršić. Izvode Petra Šarac, Andrea Špindel, Tilen Kožamelj, Damir Orlić i David Petrović.