Jedno

U Galeriji Juraj Klović otvorena samostalna izložba Višnje Laginja

Kim Cuculić

Višnja Laginja / Foto Mateo Levak

Višnja Laginja / Foto Mateo Levak

Na izložbi "Jedno" izloženo je 11 crteža olovkom



Samostalna izložba Višnje Laginje pod naslovom »Jedno« otvorena je u Galeriji »Juraj Klović«, a na njoj je izloženo 11 crteža olovkom.


Kako je ovim povodom napisala povjesničarka umjetnosti Nadežda Elezović, koncept izložene serije crteža, realiziranih olovkom na bijeloj pozadini uokvirenih papira, ukazuje na jedinstveni karakter prezentacije u kojoj eksponate promatramo kao stilsku i strukturnu cjelinu u kojoj je personalizirani sadržaj nositelj vizualne informacije slike.


Pri čemu svako od jedanaest pojedinačnih djela prema vizualnoj artikulaciji i sadržajnoj razini prikazanog može egzistirati zasebno, bez narušavanja interne cjelovitosti iskaza.




– Ponajprije, jer se kao ključna strategija realizacije, kako svakog pojedinačnog djela, tako i izložbene cjeline, kontinuirano izražava strategija repetitivnosti, ne samo teme i motiva, već i načina iskaza prezentiranog.


Ponavlja se ista linijska struktura crteža različito raspoređene gustoće na kojoj se temelji organizacija slikarske površine.


I to upotrebom karakternih tamnijih i svjetlijih linijskih koncentracija iz kojih se u centralnom prostoru slike naziru prikazi djelomično naznačenih figura…


Pokrenutost neprekinutog i svepovezujućeg linijskog tijeka, pak, ostvaruje se kao rukopis i autorski potpis umjetnice Višnje Laginje, osvrnula se Elezović.


Višnja Laginja rođena je 1969. u Rijeci. Magistrirala je na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci 2019. na Katedri kiparstva.


Realizirala je nekoliko samostalnih izložbi te sudjelovala u skupnim projektima u zemlji i inozemstvu. Za svoj umjetnički rad primila je više nagrada i priznanja. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika Rijeka.


Izložba je otvorena do 3. veljače.