Izložba u Kloviću

FOTO “Ritam novog grada” Marka Gracina: Posvećeno radnicima koji su stvarali Rijeku

Valentina Botica

Foto: S. DRECHSLER

Foto: S. DRECHSLER

Ritam vremena i života Gracin je složio u izložbu predočivši igrom prošlosti i sadašnjosti mijenu grada koji toliko voli



RIJEKA – »Ovu izložbu posvećujem radnicima«, rekao je na otvorenju svoje samostalne izložbe u Galeriji »Juraj Klović« Marko Gracin – fotoreporter Novog lista koji je dvjema spojenim izložbama ispričao priču grada koji teče, a koji je pri tom toku izgubio svoju snagu i sjaj.


»Ritam novog grada« izložba je radova koji su nastali na poznatim riječkim industrijskim mjestima – istim onima koji su nekada davno bili najveća industrijska sila, a koje je prvotno obuhvatio sada već davne 2000. godine u izložbi »Zbogom udarnici«.


Iako je već tada industrija grada bila na izdisaju, Gracin je uspio uhvatiti puls koji sada možemo čuti samo u kapima ruševnih krovova i morskim valovima koji im prijete.


Foto galerija: Otvorena izložba Marka Gracina Foto: Sergej Drechsler




Kako je napisala Slavica Mrkić Modrić, ritam vremena i života Gracin je složio u izložbu »predočivši igrom prošlosti i sadašnjosti mijenu grada koji toliko voli. Podijelivši izložbu u dva dijela, prvi koji priča prošlost i drugi koji pokazuje sadašnjost, Marko otvara mogućnost promišljanja budućnosti, ali i mnoga pitanja na koja svatko od nas može dati odgovor«, riječi su iz kataloga izložbe.


Koncept u dva dijela


Galerija »Juraj Klović« tako je podijeljena u dva dijela – i konceptualno i prostorno. Prije službenog otvorenja, crvenom je trakom bio odvojen dio sastavljen od starih fotografija nastalih 2000. godine, pretežito u »Rikardu Benčiću«, »Harteri« i »Torpedu«, s izložbe »Zbogom udarnici«. Kada je došlo vrijeme za prelazak u 2024. godinu, Marko Gracin održao je kratak, ali emotivan govor.


Zahvalio je svima koji su mu pomogli da kreira koncept i realizira izložbu. »Prije svega, ova je izložba posvećena svim ljudima koji su generacijama stvarali industrijsku povijest ovog grada.


Iz tog razloga bih zamolio upravo vas, radnike, da dođete i prerežete ovu traku«, rekao je Gracin prije nego što je nekoliko posjetitelja zajednički otvorilo drugi dio izložbe.


Dva ogledala


Između fotografija, na zidovima su galerije postavljena i dva ogledala. Što ona znače, objasnila je Mrkić Modrić u katalogu: »Marko otvara mogućnost promišljanja budućnosti, ali i mnoga pitanja na koja svatko od nas može dati odgovor. Baš zato između svih slika koje će sa zidova pričati svoju priču postoje i dva ogledala u koja, pogledavši se, svatko od nas može odgovoriti na pitanje tko određuje ritam grada, tko je rijeka u Rijeci.«


Izložba je otvorena do 4. travnja, od 10 do 13 i od 17 do 20 sati, subotom od 10 do 13 sati, dok je nedjeljom zatvorena.