Različitost u izričajima

U Kloviću izložba novoprimljenih članova HDLU-a Rijeka. U fokusu fotografija i apstraktno slikarstvo

Claudia Bošković

Foto: Ana Križanec

Foto: Ana Križanec



RIJEKA – U Galeriji »Juraj Klović« otvorena je izložba umjetničkih djela novoprimljenih članova HDLU-a Rijeka. Već tradicionalnom likovnom prezentacijom ovom prigodom okupljeni su radovi autora koji su primljeni u članstvo HDLU–a u posljednje dvije godine.


Duga tradicija


HDLU Rijeka strukovna je udruga koja djeluje u gradu Rijeci već 78 godina, a okuplja 230 umjetnika. Svake godine članstvo se povećava, a za umjetnike ono je posebno značajno u njihovome profesionalnom umjetničkom razvoju.


– Jednom godišnje primamo članove u članstvo naše udruge tako da svake godine pripremamo izložbu novih članova. Ova godine je, međutim, izuzetak, jer smo primanje u članstvo prebacili s kraja godine na početak, tako da je ovo izložba rezultat dvije godine žiriranja, stoga okuplja puno autora; sedamnaest naših novih članova, od kojih je svaki na izložbi zastupljen sa svoja dva rada. Ono što je zanimljivo jest da svake godine imamo dosta upita, uglavnom od studenata koji završavaju Akademiju primijenjenih umjetnosti u Rijeci, ali ima i nešto zrelijih umjetnika koji su se tek nakon nekog vremena i nekih postignuća odlučili javiti za članstvo, istaknula je tajnica HDLU-a Jasna Rodin.





Sedamnaest autora


Ove godine izložba okuplja čak sedamnaest autora, a oni jesu: Luka Aničić, Ivna Bruck, Larisa Dragelj, Tanja Frančišković, Željko Jerneić, Dinko Jurjević, Luce Lukačić, Ivo Matošić, Sabrina Mazzola Roguljic, Mirela Peterlić, Marijana Smolić, Anita Rončević, Silvija Sikavica, Dona Stipeč, Romina Tominić, Marko Valjak i Matilda Zanini.


Komisiju koja je razmatrala pristigle zamolbe u 2023. čine povjesničari umjetnosti Ervin Dubrović i Iva Kelentrić te članovi Umjetničkog savjeta Silvija Đolonga, Luisa Ritoša i Istog Žorž, dok se komisija u 2024. sastojala od povjesničara umjetnosti Katarine Podobnik, Zlatka Tota te članova Umjetničkog savjeta Melite Sorole Staničić, Želimira Hladnika i Istoga Žorža. Njihov odabir potvrđen je na Skupštini HDLU-a Rijeka održanoj u ožujku ove godine.



Raznolikost medija


Kao što ističe Rodin, svakom godinom i novom izložbom vidljiva je raznolikost medija kojima barataju umjetnici, tako da se u ovogodišnjem postavu svakako ističu fotografija i apstraktno slikarstvo, a skulpturom se bave dvije umjetnice, Dona Stipeč i Luce Lukačić, koja se bazira na mediju drva.


– Svake godine sve je veća zastupljenost fotografa, i to fotografa kao umjetnika koji se izražavaju kroz fotografiju i multimediju, jer je i fotografija postala dostupnijom, jednostavnijom i bržom. S druge strane, vidljiva je ta jedna preokupacija slikarstvom, i to apstraktnim slikarstvom, a i slikara je više iz godine u godinu što nas isto tako mnogo veseli, istaknula je.


Jedna od autorica koja se bavi apstraktnom slikom, Mirela Peterlić, objasnila nam je više o svojoj slikarskoj motivaciji.


– Bavim se apstraktnim slikarstvom, intuitivnim slikanjem, tako da nastojim spontano prenijeti svoje emocije na platno, poigravajući se koloritom plave i žute boje koja je utkana u moje pejsaže, u posljednje vrijeme većinom one morske, zaključila je.