Llamar o tocar a la puerta

VIDEO “Pjevanje nad kostima”: Izložba 16 autorica otvorena u Galeriji Kortil

Ervin Pavleković

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Naziv izložbe inspiriran je tekstom iz knjige Clarissa Pinkola Estes »Žene koje trče s vukovima«



U Galeriji Kortil večeras je otvorena izložba „Llamar o tocar a la puerta“ ili „Pjevanje nad kostima“ kustosica Darije Žmak Kunić i Melite Sorole Staničić koja donosi radove šesnaest autorica sa šireg riječkog područja i njihovih gošći.


Izložba se bavi pitanjem umjetničkog stvaralaštva ženskih autorica u okviru cikličnosti života i kompleksnoga svijeta današnjice.





– Intuicija je poveznica svih radova, a neka središnja tema, ili zadatak, recimo to tako, je progovaranje iz srca. Zapravo nismo mi kustosice birale radove već je svaka od autorica odabrala onaj rad koji smatra da je najbolje predstavlja, s obzirom na narav izložbe.


Teme su raznolike, no najviše su one svakodnevne, primjerice obiteljske, one koje proizlaze iz trauma i iz izlječenja od kojih trauma. Svaki je od radova personaliziran, a time je i cijela izložba personalizirana, pa možemo reći kako se radi se o nekakvoj ispovjednoj umjetnosti.


Svaki je rad nastao u određenom, ovom, trenutku, no na njega se ne referira u sociološko-političkom smislu, već u emocionalno-intuitivnom smislu, pojasnila je Darija Žmak Kunić, jedna od kustosica izložbe.


Foto galerija: Izložba 16 autorica u Galeriji Kortil Foto: Mateo Levak


Naziv izložbe „Llamar o tocar a la puerta“ ili „Pjevanje nad kostima“ inspiriran je tekstom iz knjige „Žene koje trče s vukovima“ američke književnice Clarisse Pinkole Estés koji kaže: „(…) intuicija je blago ženske psihe.


Ona je poput nekog rašljarskog oruđa ili poput kristala kroz koji se može gledati uz nevjerojatan unutarnji vid. Ona je poput mudre starice koja je uvijek s vama, koja vam točno kaže o čemu se radi, točno vam kaže treba li ići lijevo ili desno. Ona je oblik One koja zna, stare La que sabe, Divlje žene.“


Izložba kustosica Darije Žmak Kunić i Melite Sorole Staničić donosi radove šesnaest autorica s riječkoga područja koji tematiziraju svu „žensku“ kompleksnost – u okviru života i njegove cikličnosti, s obzirom na ono intuitivno, arhetipsko, no i na ono seksualno. Izložba tako, ciklički, od rođenja do smrti, propitkuje životne tajne i otvara vrata ženske psihe.


Umjetnost kompleksnog „ženskog“ svijeta, u ovome, još uvijek pandemijskom, trenutku, i u općenito izvanrednom vremenu, djeluje kao medijator novih ideja, kao sredstvo okrjepe i svojevrstan medij iscjeljenja, a tendencije autorica da promiču stvaralaštvo u okviru ovoga izvanrednog vremena pokazuje stanje psiho-arheoloških ruševina ženskoga podzemlja.


S obzirom na to da umjetnost više autorica ima i iscjeliteljsku funkciju, jasno je da je ona povezana i sa zdravljem; opće zdravlje proizlazi i iz naše kulture, odnosno podneblja u kojem obitavamo, iz društvenoga položaja, a u konačnici i iz „modusa“ našega življenja.


U „otkrivenju“ i prekopavanju po umjetnosti šesnaest ženskih autorica potrebno je koristiti vlastitu intuiciju kao važno sredstvo osobnoga razvoja, stoga svaki posjetitelj odlučuje o načinu, vremenu i mjestu vlastitoga (pre)kopa(va)nja.


Izložba „Llamar o tocar a la puerta“ ili „Pjevanje nad kostima“ uključuje radove šesnaest autorica – Jasne Šikanje, Celestine Vičević, Ele Štefanac, Fride Šarar, Nives Žarković, Sare Salamon, Andree Knežević, Mirne Kutleše, Sandre Kordić, Ive Gobić, Silvije Đolonge, Izabele Peculić Stančić, Adele Vilić Miloš, Ivane Butković, Darije Žmak Kunić i Melite Sorole Staničić.


Izložba je otvorena do 6. studenog, a može se posjetiti radnim danom od 10 do 13 sati i od 17 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati. Ulaz na izložbu je besplatan.