GALERIJA KORTIL

Otvorena izložba »Percepcije«. Različiti stilovi, mediji i materijali

Ervin Pavleković

Snimio Sergej Drechsler

Snimio Sergej Drechsler

Izložba predstavlja i okuplja suvremene umjetnice koje reagiraju na društvo i okolinu, pa počivajući na umrežavanju, ženskoj i umjetničkoj solidarnosti, otvaraju dijalog

RIJEKA – Novootvorenom izložbom »Percepcije« u Galeriji Kortil, umjetnice Eni Blašković, Glorija Blazinšek, Sanda Črnelč, Meri Files, Anja Juričić, Hana Hanak, Monika Milas, Alba Miočev, Iris Poljan i Marina Rajšić predstavljaju se publici radovima koji su prvi put izloženi ili u novoj koncepciji prilagođeni najprije labinskoj, a sada riječkoj publici.Kako je uvodno kazala voditeljica Galerije Kortil Ivana Lučić, ova je izložba, koja je inicijalno održana u Labinu prošle godine, a prijavitelj je Gradska galerija Labin, zapravo prvi odabrani program novog vodstva Galerije Kortil i novoga Programskog savjeta te galerije.


Naglasak na intermedijalnosti




– Postavljen je jedan širi tematski okvir pod nazivom »Percepcije«, a radovi koji su prisutni su u različitim stilovima, medijima, materijalima; s jedne strane imamo ambijentalne instalacije i ambijentalni zvuk, a s druge strane imamo klasičan medij keramike koji prikazuje suvremenu svakodnevicu i probleme, zatim imamo klasično slikarstvo u kombinaciji s novim tehnologijama, serije fotografskih radova, radove na tekstilu. Ovom se izložbom postigla jedna lijepa suradnja, ne samo među umjetnicama koje su povezane tim dvama kulturnim krugovima, nego i kroz dio kustoskog, stručnog trenutka, razmjenom iskustva, što je ujedno i mogućnost nekih budućih suradnji, ističe Lučić.



Neka inicijalna ideja ove izložbe, kaže kustosica Nacionalnog muzeja moderne i suvremene umjetnosti Marta Radman i vanjska suradnica na ovome projektu, je umrežavanje, grananje onih koji sudjeluju, no i predstavljanje radova široj publici, a cijela priča započela je još u ljeto 2022. godine.




– Riječ je o grupnoj izložbi koja predstavlja mlađe autorice do trideset i pet godina. Najveći naglasak je na intermedijalnosti, jer radovi variraju od zvučnih zapisa, pa do verzija klasičnog slikarstva. Međutim, imamo i AI generirane radove, instalacije, skulpture, fotografske radove, imamo i jedan tekstilni vuneni rad. Zapravo se radi o jako zanimljivoj kombinaciji, eklektičnome sklopu radova i umjetnica, kazala je Radman te dodala da joj je drago da se izložba otvara u Rijeci, vibrantnome umjetničkom gradu, koji ima zanimljivu i živopisnu umjetničku sliku.


Institucionalno umrežavanje


Kustosica Gradske galerije Labin i kokustosica izložbe »Percepcije« Stefani Peršić naglasila je da je veseli činjenica da se sada radi o novoj razini umrežavanja, onoj institucionalnoj, a sama izložba, koja okuplja pet umjetnica s labinske i pet sa zagrebačke strane, nema kao koncept temu vodilju, već počiva na ideji i misiji međusobnog umrežavanja. Neke od umjetnica, dodaje, studirale su na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci, što je dodatan razlog zašto vrijedi pogledati njihove radove.


Kako ističu iz Galerije Kortil, »ovim tipom afirmativne izložbe predstavlja se i okuplja suvremene umjetnice koje reagiraju na društvo i okolinu, otvarajući tako dijalog iz ženske perspektive, pritom počivajući na umrežavanju, ženskoj i umjetničkoj solidarnosti kako kustosica samih, tako i umjetnica«. U svojim radovima svakodnevicu propituju Iris Poljan i Eni Blašković, Glorija Blazinšek predstavlja se putopisnim fotografijama, Anja Juričić osobnim dnevnicima temeljem prikaza urbanih scena, Marina Rajšić vunenim tepihom, Alba Miočev tekstilnim tehnikama kojima, kao i Hana Hanak, preispituje budućnost tradicionalnog medija slikarstva, Sandra Črnelč ističe intimnu poveznicu s raškim rudnikom, Meri Files svojim radom donosi zvukovnu kulisu, a Monika Milas svojom skulptorskom instalacijom stvara balans među radovima. Izložba je otvorena do 2. travnja, a u utorak 26. ožujka u 18 sati održat će se besplatno stručno vodstvo za građanstvo.