GALERIJA KORTIL

Malim koracima do boljeg grada: Otvorena izložba “Budi susjed” u suradnji Kortila i Urbanog separea

Ervin Pavleković

Foto: Ana Križanec

Foto: Ana Križanec

Izložba će za vrijeme trajanja dodatno oživjeti javni prostor Sušaka kroz mnoštvo aktivnosti, šetnji, razgovora i radionica,



RIJEKA – Nakon niza uspješnih izložbi, u Galeriji Kortil se u suradnji s Urbanim separeom otvara jedna nesvakidašnja izložba – »Budi susjed« – koja pokazuje što se dogodi kad se spoje i umreže susjedi, posjetitelji, stručnjaci, volonteri, institucije, partneri, mjesni odbori i turisti, a kako je najavljeno, kroz bogat fotografski materijal, anegdote i recepte, izložba dokumentira nesvakidašnje i jedinstvene doživljaje koje stvaraju događanja Urbanog separea, pokazujući ujedno koliko je malo potrebno da se dogodi vidljiva promjena u našemu gradu.


Foto galerija: Urbani separe: Budi susjed Foto: Ana Križanec


Aktivni građani


Kako je kazala voditeljica Galerije Kortil Ivana Lučić, izložbom Urbanog separea, inicijative koja okuplja nekolicinu građana koji svojim participativnim razmišljanjem i projektima okuplja veliki broj susjeda i veliki broj građana, generira se niz aktivnosti na području Sušaka.


– Urbani Separe, vidimo po mnogim projektima koje su organizirali posljednjih godina, pomiče granice u nekom urbanom tkivu, u promišljanju tog urbanog tkiva i upravo u toj aktivaciji građana. Ono na što će posjetitelji moći naići u Kortilu su zapravo jedni lijepi dokumenti prošlih aktivnosti, raznih alata koji su korišteni u malim festivalima ili akcijama koje je Separe organizirao, a istodobno je to jedan poligon za stvaranje kroz sljedeća tri tjedna izložbe. Bitno nam je bilo napraviti izložbu, posebice na području Sušaka, barem u Strossmayerovoj ulici za koju imamo osjećaj da je prostor gdje će ljudi doći, ali s namjerom da nešto obave, ne da tu i borave. Različitim radionicama, šetnjama, razgovorima u sljedeća tri tjedna želimo promišljati nekakav bolji grad i bolje susjedstvo, kaže Lučić.





Mali koraci (i veliki pomaci)


Izložba, govori predsjednik Urbanog separea Marin Nižić, nastaje nakon deset godina rada Urbanog separea, a sve je započelo nizom malih akcija ispred Osnovne škole »Nikola Tesla«, na Klobučarićevom trgu, pa onda nekoliko godina kasnije čišćenjem kipa Ivana Zajca, od kuda je izrastao i mali slogan udruge, »malim koracima do boljeg grada«, pa sve do 2020. godine, kad sa svojim prvim velikim projektom udruga kreće raditi u prostoru bivše tvornice papira, nizom velikih kvartovskih festivala, ili oslikavanjem Kružne ulice, a raznim događanjima udruga i dalje radi s istom idejom.


– Zajedno zamišljamo bolji grad i tražimo realan način da do toga dođemo, a sve počinje mapiranjem onoga što već postoji. Onoga što Rijeka već ima. Na Zametu i Brajdi oživljavali smo tržnice koje ubrzano umiru, na Mlaki smo pokazivali važnost parkova u životu grada, na Pećinama smo putovali od prve do zadnje plaže, Rječinu zamišljali kao park prirode, ozelenili i oslikali Kružnu, otvorili privremeno kupalište u centru grada, istraživali Harteru kao eksperimentalni i zeleni kvart. U tim je promjenama, privremenim ili dugotrajnijim, sudjelovao velik broj naših sugrađanki i sugrađana. Od susjeda i građanskih inicijativa, preko udruga i institucija, kulturnih organizacija, lokalnih obrta i zanatlija, pa sve do mjesnih odbora i predstavnika Grada. Malo je teško shvatiti što je i tko točno Urbani separe, jer naši projekti grade krugove sudjelovanja koji u različitim razdobljima i različitim intenzitetom uključuju različite ljude. Miješamo uloge u zajedničkoj šetnji. Malim koracima do boljeg grada, ističe Nižić.


Dokumenti događanja


Sama je izložba, pojašnjava Nižić, fotografska; radi se o fotografijama više autora, jer upravo to je u biti i jedini i najbolji način da se pokaže što se dogodi tijekom više od 100 događanja, više od 300 aktivnosti te više od deset tisuća posjetitelja, volontera, organizacija, institucija, kao i samih susjeda.


– Upravo od potonjeg i dolazi naziv izložbe, »budi susjed«, jer to i jest naša poruka. Sve što se nalazi na zidovima Galerije Kortil u ovih mjesec dana je moguće, ostvarivo, bez puno resursa i bez puno energije, a jedino što je potrebno je upravo to – da budemo susjedi, pojašnjava Nižić te dodaje da je u sklopu izložbe organizirano oko deset različitih aktivnosti, a radi se o onome što udruga inače provodi.



Izložba će za vrijeme trajanja, od 9. do 27. travnja, dodatno oživjeti javni prostor Sušaka kroz mnoštvo aktivnosti, šetnji, razgovora i radionica, čime će se oživjeti trgove, ulice i uspone Sušaka, a radionice koje će održavati bit će besplatne. Čekaju nas tako marende – »pasta al limone« i japanski Dango, urbani đir Sušakom pod vodstvom Društva arhitekata, upoznavanje s uličnom umjetnošću grafita i murala, radionica Vijeća mladih »Benčić« u Kortilu, tribina Kultura – prebrojavanje, planinarski đir, obilazak modernističke građevine HKD-a, vodstvo samom izložbom (i na znakovnome jeziku), kao i upoznavanje s radnim prostorima koji djeluju u susjedstvu Kortila. Dakle, za svakog ponešto i u pravom smislu – oživljavanje Sušaka.


Promišljanje grada


Urbani separe izrastao je iz građanske inicijative u godinama kada se Rijeka pripremala postati prijestolnicom kulture, kao jedna od najaktivnijih udruga na našem području, koja kroz svoje aktivnosti zajedno sa svojim sugrađanima promišlja bolji grad. Kvartovski festivali, akcije uređenja javnog prostora, zajedničko kuhanje, vođene šetnje i obilasci, radionice, izložbe, koncerti i razgovori, samo su dio alata koje posljednjih godina razvija i koristi udruga, koja će za vrijeme trajanja izložbe svoj ured također preseliti u Kortil, pa će ih se tamo moći pronaći radnim danom od 17 do 20 sati.