APURI

GraficaRI: U Kortilu otvorena izložba najboljih ostvarenja suvremene grafike

Kim Cuculić

Jedna od nagrađenih autorica - Agnieszka Lech Binczycka iz Poljske / Foto Vedran Karuza

Jedna od nagrađenih autorica - Agnieszka Lech Binczycka iz Poljske / Foto Vedran Karuza

Na natječaj je pristiglo 246 prijava i 635 radova iz različitih krajeva svijeta



U Galeriji Kortil otvorena je međunarodna izložba grafika i knjiga umjetnika pod naslovom »GraficaRI«.


Ovime riječka Akademija primijenjenih umjetnosti obilježava svojih prvih petnaest godina od osnutka, i to okupljanjem najboljih likovnih ostvarenja studenata i mladih umjetnika u području suvremene grafike u Hrvatskoj i inozemstvu.


Foto galerija: Izložba GraficaRI: Najbolja ostvarenja suvremene grafike Foto: Vedran Karuza


Natječaj se nadovezuje na već bogatu tiskarsko-grafičku povijest od početaka stvaranja Riječke grafičke škole čiji su osnivači i predstavnici, profesori i studenti Akademije i svih njezinih preteča tijekom godina osvajali brojna priznanja i nagrade za svoj doprinos suvremenoj grafici.




Foto Vedran Karuza


Natječajna izložba »GraficaRi« prvi je put pokrenuta 2013. godine s tendencijom promoviranja umjetnosti grafike studenata i mladih umjetnika iz Hrvatske.


Međunarodna razina


Ovogodišnjim natječajem napravljen je iskorak na međunarodnu razinu, s namjerom povezivanja studenata, mladih grafičara, bivših studenata Akademije (alumnija) iz Hrvatske i inozemstva.


Foto Vedran Karuza


Na natječaj je pristiglo ukupno 246 prijava i 635 radova iz različitih krajeva svijeta: Argentina, Armenija, Bangladeš, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Finska, Grčka, Hrvatska, Indija, Indonezija, Italija, Litva, Maroko, Meksiko, Nepal, Nizozemska, Norveška, Njemačka, Pakistan, Poljska, Rumunjska, Sjedinjene Američke Države, Sjeverna Makedonija, Slovačka, Slovenija, Srbija, Turska, Ukrajina i Vijetnam.


Foto Vedran Karuza


Među pristiglim prijavama žiri je za izlaganje odabrao 119 autora, od kojih 59 mladih umjetnika i 60 studenata.


Međunarodno povjerenstvo činili su Letricija Linardić (Akademija primijenjene umjetnosti u Rijeci), Mario Čaušić (Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku), Vilma Bartolić (Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci), Breda Škrjanec (Mednarodni grafični likovni center, Slovenija) te tri inicijatorice projekta Ivana Bajcer (APURi), Dajana Radoš (APURi) i Sunčana Simichen (umjetnica).


Foto Vedran Karuza


Nagrade i pohvale


U kategoriji studenata nagrađen je Giovanni Merenda iz Italije, a pohvaljeni su Ivana Ivaničić (knjiga umjetnika) – Hrvatska, APURi, Dominik Višnjić (knjiga umjetnika) – Hrvatska, APURi i Sara Manninen (knjiga umjetnika) – Finska.


Foto Vedran Karuza


U kategoriji mladih umjetnika dobitnici nagrada su Mario Matoković – Hrvatska, Osijek, i Agnieszka Lech Binczycka – Poljska, a pohvale su dobili Ioannis Anastasiou (umjetnička grafika) – Grčka, Helena Tahir (umjetnička grafika) – Slovenija, Lucija Mihić (knjiga umjetnika) – Hrvatska, Olesya Dzhurayeva (umjetnička grafika) – Ukrajina, Teodora Micić (umjetnička grafika) – Srbija i Vinicius Libardoni (umjetnička grafika) – Poljska.


Foto Vedran Karuza


Izložba je otvorena do 4. veljače, a može se posjetiti radnim danom od 10 do 13 i od 17 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati. Ulaz je slobodan.


U sklopu izložbe bit će organizirani i edukativni programi – radionica grafike i ručnog uvezivanja knjiga umjetnika.


Foto Vedran Karuza


Provedba natječaja sufinancirana je od strane Sveučilišta u Rijeci – UNIRI projekti za mlade znanstvenike i umjetnike, dok je izložbu u Kortilu podržao Odjel za kulturu Grada Rijeke.