Otvorena do 30. listopada

Godišnja izložba u Exportdrvu: Ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata

Kim Cuculić

Foto: S. DRECHSLER

Foto: S. DRECHSLER

Nagrade Udruženja hrvatskih arhitekata najstarije su i najvažnije arhitektonske nagrade u Republici Hrvatskoj, koje vrednuju izvanredna ostvarenja u različitim kategorijama arhitektonske izvrsnosti



RIJEKA – Sinoć je u Exportu na Delti otvorena Godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata 2019. godine. Nakon premijernog izdanja u Splitu u ožujku 2020. godine, repriza u Zagrebu, Šibeniku i Zadru, izložba je stigla i u Rijeku – Europsku prijestolnicu kulture. Nagrade Udruženja hrvatskih arhitekata najstarije su i najvažnije arhitektonske nagrade u Republici Hrvatskoj, koje već desetljećima vrednuju izvanredna ostvarenja u različitim kategorijama arhitektonske izvrsnosti.


Stiglo 107 radova


Na prijave za Godišnju izložbu ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2019. godini pristiglo je ukupno 107 autorskih radova, od kojih je stručni žiri nominirao određeni broj za nagrade po kategorijama. Nagrade su dodijeljene u ožujku 2020. na otvorenju izložbe postavljene u prostoru Podruma Dioklecijanove palače u Splitu u organizaciji Udruženja hrvatskih arhitekata (UHA) i Društva arhitekata Splita (DAS). Radove je ocjenjivao stručni žiri u sastavu Tadej Glažar, Helena Paver Njirić i članovi Stručnog savjeta i Savjeta nakladništva UHA-e Tonči Čerina, Antonio Grgić, Ana Mrđa, Vanja Rister, Ana Šverko, Tamara Bjažić Klarin i Antun Sevšek (uz izuzeće Antuna Sevšeka u valorizaciji radova za Nagradu »Neven Šegvić«).


Radovanu Tajderu »Viktor Kovačić« za životno djelo

Kako piše u obrazloženju, djelo arhitekta Radovana Tajdera samo je utjelovljenje bezvremene jednostavnosti prostorne koncepcije i arhitektonske forme koja se oslanja na ono najbolje od Zagrebačke škole arhitekture. Bez puno suzdržavanja Tajdera se može imenovati punokrvnim nastavljačem njezinoga nepatvorenoga modernizma – lika i djela Viktora Kovačića, Jurja Denzlera i Mladena Kauzlarića. On je taj kojemu je nenametljivost, pristojnost, ne samo ishodište profesionalnog djelovanja, već jedini mogući način su-postojanja.

Nagrade




Podsjetimo, nagrada »Viktor Kovačić« za životno djelo dodijeljena je Radovanu Tajderu. Nagrada »Viktor Kovačić« za najuspješnije ostvarenje u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva za 2019. godinu dodijeljena je Saši Begoviću, Marku Dabroviću, Tatjani Grozdanić Begović, Silviju Novaku i Pauli Kukuljici – 3LHD za URANIU u Zagrebu.


Foto: S. DRECHSLER


Foto: S. DRECHSLER


Nagrada »Drago Galić« za najuspješnije ostvarenje na području stambene arhitekture za 2019. godinu dodijeljena je Ivi Letilović i Igoru Pedišiću za »4 kuće za 4 brata« u Zadru. Nagrada »Bernardo Bernardi« za najuspješnije ostvarenje na području oblikovanja i unutrašnjeg uređenja za 2019. godinu dodijeljena je Lei Pelivan i Tomi Plejiću za Bijeli Loft u Zagrebu. Nagrada »Neven Šegvić« za publicistički, kritički, znanstveno‐istraživački i teorijski rad na području arhitekture za 2019. godinu dodijeljena je Ani Dani Beroš, Tomislavu Paveliću, Marku Sančaninu, Miri Stanić, Evelini Turković, Vesni Vuković i Frani Petru Zovku za radijsku emisiju »Stvarnost prostora«.


Organizatori izložbe u Rijeci su Udruženje hrvatskih arhitekata (UHA), Društvo arhitekata Rijeka (DAR), Sveučilište u Rijeci – DeltaLab, RIJEKA 2020 i Grad Rijeka.


Foto: S. DRECHSLER


Izložba ostaje otvorena do 30. listopada svakim danom od 11 do 21 sat, a ulaz je besplatan.