Talijanska drama osnovana je 1946.

Giulio Settimo: “I dalje smo jedino talijansko stalno kazalište u svijetu izvan granica Italije”

Kim Cuculić

Foto: Vedran Karuza

Foto: Vedran Karuza

Ravnatelj Talijanske drame u povodu 75. godišnjice postojanja ove umjetničke grane »Zajca«



Talijanska drama HNK-a Ivana pl. Zajca ove godine obilježava 75. godišnjicu postojanja. Ovim povodom u petak, 26. studenoga u »Zajcu« će u 20 sati premijerno biti prikazan dokumentarni film »VOCI – passato, presente e futuro del Dramma Italiano di Fiume/prošlost, sadašnjost i budućnost Talijanske drame u Rijeci«, čiju režiju potpisuju Marco Di Stefano, Chiara Boscaro i Antonio Simone Giansanti, a nastao je u produkciji Talijanske drame uz podršku Talijanske unije. To je i povod za razgovor s Giuliom Settimom, ravnateljem riječke Talijanske drame.


Za početak, možete li nas podsjetiti u kojim je okolnostima osnovana Talijanska drama i koje je njeno značenje od utemeljenja do danas?


– Talijanska drama osnovana je 1946. godine, a mislim da je svima poznato što se tih poslijeratnih godina zbivalo. Osnivanjem Talijanske drame utemeljeno je prvo stalno kazalište na talijanskom jeziku, s glumcima u radnom odnosu, što u Italiji nije postojalo do 1948. kada je osnovano kazalište »Il Piccolo«.


Govori se da je tada Strehler upravo po uzoru na tadašnju radnu shemu »Zajca« osnovao svoje kazalište u Milanu. Od tada ovaj ansambl nikada nije prekinuo s radom, a i danas kao prije 75 godina zbog tog se rada talijanska kultura u Hrvatskoj i u Sloveniji nije ugasila. Kad kažem talijanska kultura u Hrvatskoj i Sloveniji, ne mislim na kulturu koja dolazi iz Italije, nego na kulturu koja se ovdje stvara i nastaje i koja se tiče naših krajeva.




Cilj nam je, kao i prije 75 godina, promovirati talijanske autore, prije svega pripadnike talijanske zajednice u Hrvatskoj, te prevoditi hrvatske i slovenske autore kako bi njih i njihovo djelo prvi put mogla upoznati talijanska publika i obrnuto. Talijanska drama i dalje je jedini talijanski »teatro stabile« (stalno kazalište) u svijetu izvan talijanskih granica. I dandanas je most talijanske i hrvatske kulture.


Foto: Vedran Karuza


Ekskluzivni materijal za film


Ovaj važan jubilej bit će obilježen premijerom dokumentarnog filma »VOCI – passato, presente e futuro del Dramma Italiano di Fiume/prošlost, sadašnjost i budućnost Talijanske drame u Rijeci«. Kako ste došli na ideju da radite film?


– Htjeli smo napraviti jedan dokumentarac koji govori o našoj realnosti, jer puno njih ne zna da mi postojimo, i u Hrvatskoj i u Italiji. Moramo učiniti sve da ljudi upoznaju naš rad i našu povijest. Ovako će više znati da postojimo, da postoji još dandanas jedna vrlo produktivna nacionalna manjina u Hrvatskoj i u Sloveniji.
Moramo zahvaliti Talijanskoj uniji, koja je odlučila posebno financirati ovaj rad i omogućila njegovu realizaciju. Nadam se da će na kraju rezultat ovog truda moći pogledati i televizijski gledatelji i na RAI-ju i na HRT-u. To su naše želje, potrudit ćemo se realizirati ih.


Možete li nam reći nešto više o koncepciji filma?


– Tražio sam jednog autora, na kraju sam ih dobio troje, koji nas, s malim odmakom, mogu dobro »oslikati«. Marco di Stefano i Chiara Boscaro već su surađivali s Talijanskom dramom, a Giansanti je u umjetničkoj ekipi bio to treće neutralno oko koje smo htjeli. Na kraju smo uspjeli dobiti dokumentarni materijal koji gradi sliku našeg kazališta i našeg rada. Autori su koristili ekskluzivni materijal iz našeg arhiva te intervjuirali sve živuće bivše i sadašnje članice i članove Talijanske drame.


Foto: D. Šokčević


U znaku jubileja


Na koji ćete još način obilježiti 75. obljetnicu?


– Cijeli prvi dio sezone je u znaku proslave našeg jubileja. Od premijere mjuzikla »Baciami, Cate« kojom je otvorena nova sezona u »Zajcu« do »Variazioni enigmatiche/Enigmatske varijacije« u režiji legendarne Neve Rošić čija će premijera 10. prosinca otvoriti novu scenu »Dram(m)a centar Zajc«. Uz dokumentarac će 26. studenoga u 18 sati biti izvedena i premijera »Eclissi/Pomrčine«, predstave za svu djecu, i onu koja ne govore talijanski, jer je bez teksta.


Od 22. do 25. studenoga će na portalu La voce del popola, našeg medijskog partnera, biti prikazan svojevrsni vodič »A teatro con il Dramma Italiano/U kazalište s Talijanskom dramom«. U četiri originalne, zanimljive epizode, glumci Talijanske drame predstavljaju povijest i djelovanje Kazališta, što je ranije bilo prikazano samo u školama.


Koji su naslovi u sezoni 2021./2022. na repertoaru Talijanske drame?


– I dalje su na repertoaru veliki uspjesi iz protekle sezone »Alfa Romeo Jankovits«, »Decameron« i »Adriatico«, a uz njih premijerno »Triologia delle intelligenze artificiali /Triologija umjetne inteligencije« Giuseppea Nicodema, koja je započela predstavom »Bonsai ima kratke grančice«. Slijedi komorni dijalektalni mjuzikl »LockClown«, koji će vjerujem nasmijati i najozbiljniju publiku, a na kraju sezone »E la nave va/I brod plovi« Federica Fellinija u režiji Igora Pisona, koji, mislim, ne traži posebno predstavljanje, jer je vjerojatno svima već dobro poznat ovaj predivan film.



Multitalentirani ansambl


Čime ste se vodili u koncipiranju sezone?


– Ove godine upravo obljetnicom, htjeli smo pokazati najbolje mogućnosti i vještine ovog multitalentiranog ansambla, tako da imamo predstave većine žanrova. Uz to, tražio sam što atraktivnije naslove koji bi mogli interesirati ne samo našu publiku, nego i našu potencijalnu publiku, sve one koji su za nas čuli i htjeli bi pogledati naše predstave i one koji za nas nisu čuli, ali su, na primjer, čuli za Fellinija, i poželjet će zbog toga doći pogledati našu predstavu i naš rad.


Kakva je situacija u pogledu ansambla Talijanske drame? Jeste li zadovoljni brojem glumaca i glumica?


– Mislim da jedan ansambl kada ima osam članova može raditi većinu kazališnih djela, a u ansamblu je sada jedanaest članica i članova. Smatram da broj i nije toliko bitan, bitna je kvaliteta tih ljudi. I sa sigurnošću mogu reći da tako kvalitetan ansambl samo rijetki imaju.


Kakva je vaša vizija razvoja Talijanske drame u budućnosti?


– Kad ova pandemija prođe, cilj nam je vratiti se više onima koji nas zbog nje nisu dugo vidjeli, a to su talijanske zajednice u Istri i u Sloveniji. Uz to, već sada radim na koprodukcijama s talijanskim kazalištima preko granice. Tako da je budućnost u suradnji s drugim velikim talijanskim kućama i u turnejama.


Titlovi na hrvatskom


Predstave TD-a redovito imaju titlove na hrvatskom jeziku. Je li to utjecalo na povećani dolazak gledatelja koji nisu talijansko-fijumanska publika?


– Ova tradicija sigurno je povećala posjećenost naših predstava. S time se započelo u vrijeme kada je Srećko Šestan bio intendant, a Sandro Damiani ravnatelj Talijanske drame. Inzistiram da titlovi na hrvatskom ostanu, jer sve više ljubitelja kazališta i naše kulture dolazi na naše predstave.


Imate li još neke planove koje možete najaviti?


– Osim u krajevima s talijanskom manjinom, cilj mi je da Talijanska drama bude poznata i u ostatku Hrvatske, jer smatram da je vrlina ove države što nas ima, to je kulturno gnijezdo manjinske kulture. Mislim da je kvaliteta naših predstava vrlo visoka, i želim da se što više ljudi, ne samo u Italiji i u Sloveniji i ovdje, nego i u cijeloj Hrvatskoj upozna s nama i našim radom.


Glumac i redatelj

Giulio Settimo rođen je 1989. u Trstu. Diplomirao je na Umjetničkoj akademiji u Osijeku 2011., smjer gluma i lutkarstvo. Dobitnik je godišnje dekanove nagrade Umjetničke akademije u Osijeku 2011. godine. Magistrirao je znanosti javnih i poslovnih komunikacija i oglašavanja na Università di Trieste 2016. Godine 2012. u Trstu počinje surađivati s kazalištem La Contrada u kojem do 2014. obavlja i funkciju koordinatora Teatra Ragazzi. Surađivao je s mnogim hrvatskim kazalištima, kao što su HNK Osijek, HNK Varaždin, Kazalište Mala scena, a od 2013. do 2018. godine bio je član ansambla Gradskog kazališta »Zorin dom« u Karlovcu, gdje je glumio i režirao kazališne predstave. Od 2011. godine imao je priliku sudjelovati na brojnim međunarodnim dramskim i lutkarskim festivalima širom svijeta.