Porto Etno

Braća Teofilović u subotu na Trgu Riječke rezolucije: ‘Prvi put u karijeri nastupamo s bendom’

Ivana Kocijan

Radujemo se ponovnom dolasku u Rijeku i nastupu na jednom od autentičnijih festivala u regiji. Ovaj će nastup biti poseban izazov za nas, ali se nadam i za muzičare koji će te večeri biti zajedno s nama na sceni, kaže Ratko Teofilović



Drugog dana festivala Porto Etno publici na Trgu Riječke rezolucije predstavit će se Nina Kraljić Trio te čudesna braća Teofilović sa svojim nevjerojatnim, posve komplementarnim vokalima, uz podršku »kućnog« Porto Etno orkestra. Ratko i Radiša Teofilović blizanci su iz Čačka čije nadahnute a cappella izvedbe nikoga ne mogu ostaviti ravnodušnim. O ovom, ali i drugim nastupima više nam je rekao Ratko Teofilović.


Što pripremate za nastup na festivalu Porto Etno?


– Koncert je zamišljen kao kombiniran program, u prvom dijelu ćemo nastupiti našim prepoznatljivim a cappella izvođenjem, a potom ćemo dio programa izvesti sa Zoranom Majstorovićem i Porto Etno orkestrom koji je sastavljen od sjajnih glazbenika iz Hrvatske.


Riječki nastupi


Što biste poručili publici, zašto ne bi trebalo propustiti vaš nastup?


– Mislim da sve ono što je publika imala priliku čuti preko YouTubea, televizije i CD-a kao nosača zvuka ne može dočarati ono što se dogodi na našem nastupu uživo. Ovo će biti i prvi put u našoj karijeri da ćemo nastupiti s bendom. Uglavnom smo se ograničavali na muzički minimalizam, glas i jedan instrumet, gitara, klavir, lutnja, marimba, s izuzetnim muzičarima – Miroslavom Tadićem, Matijom Dedićem, Markom Marićem, Borom Zuljanom… Ovaj će nastup biti poseban izazov za nas, ali se nadam i za muzičare koji će te večeri biti zajedno s nama na sceni.


Već ste nastupili u Rijeci, Kastvu, Krku… Kakve uspomene nosite s prošlih koncerata u našem kraju?




– Već smo bili u Rijeci nekoliko puta i uvijek smo izuzetno primljeni od domaće publike. Nastupali smo u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku dva puta, ali nam je u sjećanju ostao i nezaboravan koncert koji smo održali u Kastvu 2014. godine s gitaristom Miroslavom Tadićem, jako puno ljudi, sjajna atmosfera i ambijent, neponovljivo. Radujemo se ponovnom dolasku u Rijeku i nastupu na Porto Etno festivalu koji je kao ideja postao jedan od autentičnijih festivala u regiji.


Zadovoljni smo


Gdje vas još očekuju koncerti ovog ljeta? Jeste li zadovoljni brojem dogovorenih nastupa, s obzirom na trenutačne pandemijske okolnosti?


– Nakon koncerta u Rijeci, očekuje nas veliki koncert u Tvrđavi Golubac, potom u Mladenovcu, Čačku, Derventi… Imamo još koncerata u najavi, tako da smo zadovoljni kako je krenulo nakon popuštanja pandemijskih mjera.


Vaš je talent globalno prepoznat. Nastupali ste širom svijeta, koji koncert pamtite kao najposebniji?


– Svaki koncert nosi neku novu posebnost, tako da ih ne izdvajamo. Čak da isti koncert gledate dvaput zaredom, on nikada neće biti isti kao prethodni. Možda ipak treba izdvojiti koncert iz Ohrida 2002. kada nas je slušalo 2.500 ljudi u potpunom transu, a na kraju se završio euforično, s većim brojem biseva. Također su nam u sjećanju koncerti iz Japana, Italije, s Korzike i neobičan koncert na Kanli kuli u Herceg Novom, gdje nam je nakon 15 minuta koncert prekinula jaka oluja i grmljavina, ali publika nije željela otići bez obzira na nezapamćeno nevrijeme.


Helena Semion Tatić, Zoran Majstorović, Jelena Tondini i Edvin Liverić, Foto: Marko Gracin


Album ujesen


Vrijeme pandemije mnogi su iskoristili za rad na novim projektima ili započinjanje nekih posve novih priča. Čime ste se vi bavili u proteklih godinu i pol?


– Kao što znamo, prošla je godina bila jako teška za organizaciju koncerata i nastupa zbog pandemije koja je zatvorila globalno sva događanja. Mi smo se ipak potrudili da i u takvim okolnostima budemo aktivni i da najprije napravimo dosta na proširenju repertoara. U sklopu naših aktivnosti prošle godine u srpnju snimili smo petnaest spotova na tvrđavi Golubac, kao i cjelovečernji koncert u dvorani Banskog dvora u Banjoj Luci.
U siječnju i svibnju smo pripremali i snimali naše novo izdanje u dvorani kreativnog centra u Kanjiži. Taj prostor ima jako dobru akustiku za glasove, a ono što je zanimljivo, čitavo snimanje organizirali smo s malim brojem slušatelja s kojima smo dobili komornu koncertnu atmosferu. Materijal je trenutačno u postprodukciji, a njegovo objavljivanje očekujemo ujesen.


Vrhunski izvođači jazz, world, etno i tradicijske glazbe pred riječkom publikom

Sutra i prekosutra na Trgu Riječke rezolucije održat će se peto izdanje festivala Porto Etno, najavljeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Cukarikafe baru. Oba festivalska dana započet će u 19 sati, folklornim nastupima predstavnika nacionalnih manjina koje djeluju na području PGŽ-a. Predstavit će se: Matica Slovačka Rijeka, Zajednica Talijana Rijeka, Kulturno društvo Rusina i Ukrajinaca »Rušnjak« PGŽ, Kaljina, Kulturno umjetničko društvo SEVDAH, Bošnjačka nacionalna zajednica – Mješoviti pjevački zbor »Sevdalije«, Makedonsko kulturno društvo »Ilinden«, Udruga mladih Roma Rijeka »Romska budućnost« i Zbor Montenegrini.


Prve festivalske večeri jazz i »world« glazbu izvest će Lela Kaplowitz u pratnji vrhunskih multiinstrumentalista – Joea Kaplowitza na tubi, klavijaturama i školjci, mladog Marka Šturmana na fruli i raznolikim udaraljkama, a kao posebni gost pridružit će im se i Zoran Majstorović. Nakon nje uslijedit će nastup etno dive Dunje Knebl, poznate po izvođenju tradicionalnih međimurskih skladbi, a pridružit će joj se mladi multiinstrumentalist Roko Margeta. Oni će predstaviti zajednički album »Svilarica svilu prede«, uvršten na najprestižniju world music ljestvicu – Transglobal World Music Chart.


Na dijelu koncerta dvojcu će se pridružiti i kućni Porto Etno orkestar. U subotu, nakon folklora, nastupit će Nina Kraljić, vlasnica jednog od najljepših vokala ovih prostora. Festival Porto Etno svojim će čudesnim vokalima zatvoriti braća Teofilović U prvom dijelu nastupa predstavit će se svojim prepoznatljivim a cappella izvedbama starih folklornih pjesama Balkana, a potom će dio programa izvesti sa Zoranom Majstorovićem i Porto Etno orkestrom.


Program festivala predstavili su: ravnateljica Direkcije programa Odjela za kulturu Grada Rijeke Helena Semion Tatić, ravnatelj Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku Edvin Liverić, koordinatorica programa HKD-a na Sušaku i voditeljica festivala Porto Etno Jelena Tondini i glazbeni selektor festivala Zoran Majstorović.


Zbog epidemioloških mjera festival će ove godine ostati uskraćen za gastronomski dio programa, a problemu se doskočilo osmišljavanjem online kuharice dostupne na YouTube kanalu HKD-a. Ulaznice po cijeni od 100 kn po danu moguće je kupiti online na mojekarte.hr, u Dallas Music Shopu, Foto Reviji i New Soundu (Matulji) te sat vremena prije početka koncerata na blagajni na Trgu (Robert ŠIMONOVIĆ)